Банкеръ Daily

Дечо Дечев

Проблемът на Здравната каса са хорицата в сянка, които дърпат конците

Проблемът в Националната здравноосигурителна каса  идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на касата. Тези хорица са част от системата на Здравната каса. Причината е, че там има много интереси  – тези лобита са вкарали хора, които влияят. Това обяви новият управител на касата д-р Дечо Дечев пред Би Ти Ви.

Той каза, че знае кои са тези хора, които искат да дърпат конците. 

"Не съм от хората, които позволяват да им диктуват решения. Приех да оглавя Здравната каса, въпреки че новият пост не е по-добре платен нито ми носи повече предимства от директорския пост в болница „Св. Иван Рилски”, именно, защото има много проблеми за решаване и смятам, че мога да се справя. Приех, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане", обясни Дечев.

Той беше избран в петък – 20 юли, почти единодушно от парламента за шеф на Здравната каса. До избора на нов управител на касата се стигна, след като парламентът освободи предсрочно д-р Камен Плочев от поста. Дечев ще довърши мандата на Плочев до 12 март 2020 г.

Дечев се заканва да оптимизира разходите за лекарства, особено в онкологията. Идеята е всички потребители на системата да получават еднакво финансиране. Планира се и пациентът сам да контролира средствата за лечението си, като на три месеца получава отчет от НЗОК.

Според Дечо Дечев трите структури, които разрешават лечение в чужбина, трябва да се обединят в една – въпрос, който се дискутира от години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във