Банкеръ Daily

Председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор:

Проблемни са малките язовири, не са полагани грижи за тях

Снимката е илюстративна

Според Закона за водите председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) определя политиката за контрола и безопасната експлоатация на язовирите. От там нататък в целия закон се възлагат съответните задачи по нейното изпълнение. Това заяви Петър Горновски, председател на агенцията.

Технологията на извършваните проверки включва огледи на язовирните стени и съоръженията, при необходимост се използват и технически средства - дронове и лодки. При установени нарушения се правят констативни протоколи и се дават предписания, които са задължителни, поясни Горновски. "Ако предписанията не се изпълнят, глобите са двойно по-големи. Тоест, ние имаме инструментариума да контролираме и няма значение чия е собствеността", добави той.

По думите му 6844 язовира са в регистъра на ДАМТН. От тях 5044 язовира са общинска собственост (73,7%), държавна собственост са 766 (11%), частни са 144 (2%), собственост на сдружения за напояване са 156 (2,3%).

"Тук се появява нов процент като следствие от промените през 2018 година, когато се даде възможност на общини, които искат да прехвърлят своята собственост на държавата, да го направят. Така в държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" към момента, по информация на ДАМТН, има 418 язовира", уточни председателят на ДАМТН.

Горновски подчерта, че агенцията има един и същи подход при извършването на проверките - собствеността на язовирите не влияе по никакъв начин. "Малките язовири са проблемните, в по-голямата си част са строени 50-60-те години и за тях десетки години наред не са полагани грижи", каза експертът пред БНТ. И добави, че след 1990 година собствеността на тези малки язовири е била прехвърлена изцяло към общините, като в по-голямата си част това е станало без необходимите документи. Така в момента голям проблем за всички са документите за собствеността.

Има и друг проблем, допълни той и даде пример с язовир "Бързина", от който "тръгна промяната в Закона за водите" и заради който се случи трагедията в Мизия. "В момента водното езеро на язовира е собственост на държавното предприятие и на още малко частни стопани, а стената е на общината. Това се среща и при други язовири и създава проблеми. Много искаме да се реши това, защото при нас, като административно-наказателна дейност, е трудно да се наложи санкция", посочи още специалистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във