Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОБЛЕМИТЕ СЕ РЕШАВАТ СЪС СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ

Високите цени на енергоносителите, опазването на околната среда и осигуряването на страните от Централна и Източна Европа с енергийни суровини ще са сред основните теми на Втория регионален енергиен форум, чийто медиен партньор е в. БАНКЕРЪ. Форумът ще се проведе на 7 и 8 октомври в унгарската столица Будапеща, а негови организатори са General Electric, унгарската фирма MOL и бюрата на Американската търговска камара (AmCham) в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Украйна.
В събитието ще участват близо 300 души - представители на най-големите играчи на регионалния енергиен пазар, ръководители на глобални компании, политици, учени, хора от неправителствени организации и др. Българската делегация ще се ръководи от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Основната цел на проявата е да се дискутират енергийните предизвикателства в Централна и Източна Европа и да се популяризира значението на трансграничното сътрудничество за решаването на тези проблеми. Всъщност най-съществено значение за енергийните доставки в тази част на Стария континент има остаряла енергийна инфраструктура. С нейното развитие, убеден е главният изпълнителен директор на MOL Group Гьорги Мосони, ще се осигурят не само необходимите като количество доставки, но и значително ще се подобри ефективността. За пример Мосони даде проекта NETS, в рамките на който MOL заедно с още шест газопреносни фирми планират да свържат системите си и да създадат единен енергиен пазар.
Изпълнителен директор на AmCham - България, Валентин Георгиев пък обясни, че българският клон на камарата за първи път ще участва във форума и така ще може да разшири партньорството си с другите регионални камари в сферата на енергетиката. Регионалното сътрудничество е особено важно за енергийната политика на страните и осигуряването на ефективност и надеждност на енергийния пазар. Нещо повече, то подпомага и насърчава международната конкуренция в целия регион, подчерта Георгиев.
Според регионалния директор на General Electric Леслав Кузай, за повишаването на конкурентоспособността допринасят и новите технологии. Те водят до намаляване на оперативните разходи, подобряват надеждността и гъвкавостта на системите и спомагат за опазването на околната среда. Единственият начин фирмите, а и отделните държави да отговорят на съвременните енергийни предизвикателства е да работят заедно, като използват последните технологични открития, смята Кузай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във