Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пробив в системата за сигурност потопи акциите на British Airways

Акциите на авиопревозвача British Airways загубиха 3% от стойността си в началото на петъчната търговия, след като компанията призна, че е осъществен пробив в нейната система за сигурност и са изтекли данните на хиляди от клиентите й. 

Стана ясно, че са откраднати данни за пътници, направили резервации чрез сайта и мобилните приложения на авиокомпанията в периода между 21 август и 5 септември.  

От компанията побързаха да успокоят, че пробивът в информационната и разплащателна система вече е неутрализиран и интернет страницата на авиокомпанията функционира нормално. British Airways подчерта, че откраднатите данни не съдържат сведения за пътувания, нито по-подробна паспортна информация. Превозвачът съобщи, че тече разследване на случая. 

В официално изявление изпълнителният директор Алекс Крус поднесе извинение на клиентите. Пред британската телевизия BBC Крус уточни, че хакери стоят зад "прецизното и злонамерено престъпно нападение“ срещу уебсайта на компанията. В резултат на това са откраднати лични и финансови данни от 380 000 разплащателни карти.

Алекс Крус поясни, че задача номер едно за авиопревозвача в момента е да се свърже с потърпевшите клиенти, за да ги инструктира какво трябва да направят, за да предотвратят злоупотребата с техните данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във