Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Призоваха МОСВ да спазва законите

Министерството на околната среда и водите упорито отказва да предприеме действия, за да защити българските реки от унищожаване. Няколко примера от изминалите седмици показват липсата на воля за спазването на законите и за защита на обществения интерес. Това пише в отворено писмо до медиите от природозащитната организация "Световен фонд на дивата природа" (WWF).

Един от примерите е обжалваното от риболовните клубове и WWF неправомерно издадено разрешително за водноелектрическа централа. То ще бъде унищожително за реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека в Рила, но все още няма реакция на министерството, изтъкват от WWF. Нещо повече, според организацията МОСВ бездейства въпреки протеста на риболовците срещу тази централа и въпреки категоричното мнение на началника на кабинета на еврокомисаря по околната среда Юрген Мюлер. Преди повече от месец той заяви, че за подобна ВЕЦ е необходимо да се проведе процедура по оценка на въздействието върху околната среда.

От забавянето се е възползвал инвеститорът, който междувременно е получил разрешително за строеж от община Самоков. Подробности обаче няма, защото местната управа засега не дава отговори на въпросите на WWF, подадени по Закона за достъп до обществена информация.

В интерес на посочения, а и на други спорни проекти е и протакането от страна на МОСВ да обяви защитена зона "Рила Буфер", която трябва да опази тези реки и горите извън националния парк. А да не забравяме, че заради забавянето на разширението на зоната на "Натура 2000" страната бе изпратена на съд от Европейската комисия.

С оглед оставката на кабинета "Борисов" призоваваме екипа на министър Ивелина Василева да използва по ефективен начин времето до края на предаването на управлението и да даде доказателство за воля за решаване на тези отлагани проблеми, настояват от WWF.

Facebook logo
Бъдете с нас и във