Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИВАТИЗАЦИОННИЯТ ПЪЗЕЛ В ПАМПОРОВО СЕ ПОДРЕЖДА

СУДИ ОЗКАН ВЕРОЯТНО Е ИМЕТО НА НОВИЯТ СОБСТВЕНИК НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ КУРОРТ


каре: Икономическото министерство смени мениджмънта на Пампорово на проведеното на 30 октомври извънредно общо събрание на акционерите. От директорския борд бяха освободени Васил Згуров, Мариана Згурова и Владимир Петров, а техните мяста заеха Цветана Филипова и Васил Пенчев. Досегашният изпълнителен директор на комплекса Валери Стоянов запази шефското си кресло. Министерските хора поясниха, че с направените кадрови промени в ръководството на Пампорово ще се предотвратят евентуалните финансови злоупотреби преди неговата продажба.

Приватизационното състезание за Пампорово е на финалната права. Следващата седмица се очаква да бъде определен и победителят, заявиха служителите от икономическото министерство. В сряда бе проведен третият кръг от преговорите с кандидатите за 60% от акциите на Пампорово. Специалната комисия към ведомството на Жотев, която движеше приватизационната процедура, определи двамата фаворити - швейцарската Турист инвест и Петрол холдинг груп. Определяща при избора им беше предложената от тях цена, заяви служител на икономическото министерство. Според запознати швейцарците са предложили за мажоритарния пакет 9.3 млн. щ. долара, а петролният холдинг 8.3 млн. щ. долара. Офертите на отпадналите купувачи - Ди енд Би - София, и пловдивската Виктория инвестмънт, предвиждали съответно 7.5 млн. и 5.5 млн. щ. долара. На по-ранен етап от надпреварата пък отпаднаха Роял холидей и свързаната с името на банкера Емил Кюлев Демекс корпорация.


Освен предложените пари в кеш, Виктория инвестмънт имала и план за възмездяване на всички собственици на земя в района на Пампорово, които имат претенции към държавата. Нещо повече - преди седмица същите собственици създадоха свое акционерно дружество - Пампорово 33, което се договори с мениджърите на Виктория инвестмънт да получи 20% от комплекса, ако Виктория спечели сделката. В приватизационните среди се твърди, че отпадналите от надпреварата пловдивски кандидати и собствениците на земя не са се отказали от мераците си и ще търсят правата си пред съда. Що се отнася до Ди енд Би, те нямат претенции към държавата за начина на провеждане на приватизационната процедура.


Интересно е има ли изобщо възможност тя да бъде оспорена? Според някои наблюдатели такива шансове има, тъй като в стратегията при наддаването на Турист инвест и Петрол холдинг груп се забелязвал странен сихрон. Какво би произлязло от едно евентуално тяхно сътрудничество? Ами първият кандидат се отказва в полза на втория и той печели. Държавата взима от сделката веднъж 8.3 млн. щ. долара от победителя и още 500 000 щ. долара (това е размерът на депозита) от отказалия се кандидат-купувач. Тази схема обаче не е чак толкова проста, колкото изглежда. Защото не се знае дали Ди енд Би няма да отвори по-щедро кесията си. Но представителите на Ди енд Би заявиха: Не сме обсъждали подобна възможност, тя е малко вероятна. Ако все пак някой от двамата кандидати се откаже, най-вероятно ще подновим участието си наддаването.


Кои са сегашните двама фаворити за Пампорово?


Петрол холдинг груп е бившият приватизационен фонд Петрол, който е собственик на пакети с акции от няколко атрактивни дружества, сред тях и 26% от едноименния дистрибутор на горива. Повече са неизвестните около швейцарската Турист инвест. Твърди се, че дружеството е създадено наскоро с основна цел участие в приватизацията на Пампорово. Сигурно е, че швейцарските инвеститори нямат интерес към българския зимен курорт. Явно истинските участници в състезанието са други. Най-вероятно те са решили да регистрират своя фирма в страна като Швейцария, за да се възползват не само от преференциален данъчен режим, а и да получат необходимия им международен авторитет. В българските вестници се появиха твърдения, че зад загадъчните швейцарци стои все по-популярният напоследък Славчо Христов. За неговите интереси в туристическия бранш особено сериозно се заговори след приватизационната одисея Бороспорт.


Храна за въображението на приватизационните хроникьори дава и фактът, че адвокатът на Суди Озкан представлява на преговорите швейцарските инвеститори. Въпросният юрист взе участие при всички досегашни приватизационни сделки у нас, в които участва турският бизнесмен. В подкрепа на версията, че зад Турист инвест стои Суди Озкан, е и още един факт - всичките негови финансови операции у нас са минавали през швейцарски банки, а в случая с Пампорово гаранцията на кандидат-купувача Турист инвест е издадена от Кредит Суис.


Кой в крайна сметка се крие зад швейцарските инвестори и по-важното, кой ще е новият собственик на Пампорово, ще стане ясно, след като икономическото министерство обяви окончателния победител. Не е изключено една от най-големите сделки в туристическия бранш да се реши и след министерска, а защо не и след парламентарна благословия. Все пак става дума за сделка, от която се очакват около 9-10 млн. щ. долара. Освен това след разпорежданията на премиера относно бъдещата приватизационна политика на правителството никой все още не е наясно кога и как ще се сключват сделките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във