Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БУЛГАРТАБАК ВСЕ ОЩЕ Е МЕЖДУ ЕЗИ И ТУРА

Работната група за изготвянето на стратегия за приватизацията на Булгартабак холдинг още не се е събирала, съобщи пресцентърът на икономическото министерство. Причината е, че в нея трябва да бъдат назначени още двама души. Единият е новият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, който, според слуховете, най-вероятно ще бъде досегашният шеф на Централния депозитар и на фондовата борса Апостол Апостолов. Вторият е още един от заместник-министрите на икономиката. Както е известно, Калоян Нинов, който във ведомството на вицепремиера Николай Василев отговаря за участието на държавата в търговски дружества, стана неин ръководител. Мудността на течащите процедури сигурно ще охлади ентусиазма на Василев цигареният отрасъл да стане частен до края на 2001 година. Догадките около вариантите за продажбата на холдинга обаче вече се трупат с пълна сила. Две основни тези циркулират вече от месеци - че дружеството ще бъде раздържавено като едно цяло, или - че ще се продава на обособени части.
В средите на управляващото Национално движение Симеон Втори (НДСВ) засега като че ли надделява първата идея, макар всички да са убедени, че по този начин АП ще получи по-малко пари. Сериозното основание на тези нагласи е, че само като обединена структура Булгартабак може да се превърне в мултинационална компания. В противен случай дружеството ще бъде разделено на 22 фирми, конкуриращи се помежду си на вътрешния пазар, но без особени шансове за успешни продажби на продукция в чужбина. Освен това раздържавяването на целия холдинг ще създаде благоприятни възможности бъдещият собственик да поеме допълнителни ангажименти. Например да се запази дейността на старите, неконкурентоспособни тютюневи заводи. Така със сигурност ще бъдат спасени хиляди работни места, и то на гласоподаватели на коалиционния партньор на НДСВ - Движението за права и свободи. За сметка на това потенциалният купувач би получил по-облекчени условия при покупката на тютюневия монополист, смятат специалисти, близки до управляващото движение, както и да се отпишат част от задълженията на малките фабрики. Подобна схема противоречи на заявените намерения на младите икономисти от НДСВ за пълна прозрачност на приватизационния процес и за оттегляне на държавата от бизнеса. Но в името на стабилността на коалицията компромиси не са изключени.
Има и доста по-радикални идеи - за продажба на мажоритарен пакет от капитала на холдинга на фондовата борса. Засега те не са толкова разпространени сред хората, които ще вземат решението за метода на приватизация, но със сигурност ще се окаже натиск и в тази посока. При този вариант акциите на Булгартабак ще се продадат предимно на финансови институции, които имат интерес да го развиват като печелившо, публично дружество. Според анализатори на българския капиталов пазар, у нас единствено цигареният холдинг има сериозни шансове да прерасне в истинска мултинационална компания. Такова мнение застъпва и вицепремиерът Николай Василев. Само за Булгартабак и за Банка ДСК може да се приложи успешно схемата с приватизация на мажоритарен дял на борсата, твърдят експерти. Но такъв вариант засега е малко вероятен, защото няма никакви индикации, че председателят на работната група по продажбата Калоян Нинов го възприема.
Не са малко и поддръжниците на тезата тютюневият отрасъл да се демонополизира. Освен че по този начин в държавната хазна ще влязат повече пари от приватизацията на Булгартабак, това ще създаде конкуренция на пазара между независими местни производители. В този случай проблем ще създаде разпределението на търговските марки, голяма част от които са собственост на холдинга. Разпродажбата на обособени части се подкрепя от един от основните кандидати за покупката на цигарената ни индустрия - Бритиш Американ Тобако (БАТ). В писмо до в. БАНКЕРЪ генералният мениджър на българския клон на компанията Филип Чарлс съобщи, че предпочита да придобие само някои ключови активи на Булгартабак холдинг. На този етап, в отсъствието на приватизационна стратегия обаче е трудно да се каже нещо повече, допълни Чарлс.
Ако нещата се развият в тази посока, голяма част от фабриките ще трябва да спрат работа. От всички производители на цигари само благоевградският и софийският заводи имат сигурно бъдеще. С известни шансове да оцелеят са и предприятията в Пловдив, Стара Загора и може би Хасково, въпреки плачевното му финансово състояние.
Пловдивският Юрий Гагарин-БТ ще продължи да произвежда хартия и други консумативи за цигарите. Но голяма част от останалите дружества обаче ще се превърнат просто в складове за тютюн на заводите в Благоевград и София. Такава със сигурност ще бъде съдбата на предприятията със стара техника, които бълват папироси с търговските марки Опал, Стюардеса, ТУ-134, БТ, Варна и Арда. На практика те от години изпълняват именно такива функции. За цялата 2000 г. например Шумен-БТ е продал цигари за 426 хил. лева. Но е пласирала обработен тютюн на останалите фабрики в България за над 3.2 млн. лева. С други думи, над 85% от приходите на шуменското предприятие са от покупко-продажба на суровина, а не от производство. В подобно положение са и други фабрики, като плевенската например.
Според експерти тези заводи съществуват именно благодарение на снабдителските си функции по отношение на Благоевград-БТ. Така на практика стабилните дружества са финансирали останалите в холдинга срещу услугата да съхраняват тютюн. Тази практика едва ли ще се запази, ако отношенията между тях не бъдат облечени в съответната форма при изработването на бъдещата приватизационна сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във