Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БУЛГАРТАБАК - ПАК НА ПОЛИТИЧЕСКО НИВО

Раздържавяването на Булгартабак холдинг вече няма да зависи само от ръководството на дружеството и от консултанта по преструктурирането - консорциума между Събев и съдружници, Еврофинанс АД и Балканска консултантска компания ООД. Оттук нататък последна дума ще има правителството и от неговото решение зависи дали и холдингът ще остане в държавни ръце. Преди обаче министрите да кажат каквото и да е, се очаква преструктурирането на холдинга до края на тази година. Първата крачка беше продажбата през БФБ-София на 3 октомври на акциите, които холдингът притежава в Пловдив Юрий Гагарин - БТ. Те бяха купени за 32.5 млн. лв. от софийското дружество Баранко ЕООД, собственост на кипърска фирма. Според изпълнителния директор на Булгартабак Холдинг Христо Лачев групата за пръв път продава успешно печелившо предприятие, при това цената е надминала с над 10 млн. лв. очакваното.
Според Георги Костов, директор на дирекция Приватизация и преструктуриране в холдинга, договорът с консултанта се изпълнява стриктно. Засега от компаниите в системата на Булгартабак единствено съдбата на преработвателните фабрики в Кърджали и Гоце Делчев не е ясна. Тя ще се реши след приключването на кампанията по прибиране на тютюна. Засега обаче изглежда по-вероятно холдингът да остане само с една манипулационна в плевенското село Ясен. В края на октомври ще бъде обявен конкурсът за Сандански - БТ, а след това дружество Пазарджик - БТ ще бъде пуснато на борсата. Вероятно е за Дупница - БТ да се избере директна продажба през БФБ-София, а не да се организира конкурс. Костов допълни, че ще бъде направен опит преструктурирането и продажбата на всички дружества в системата на холдинга да бъдат приключени до края на годината.
Съдбата на самия холдинг и решението колко цигарени фабрики ще останат под неговата шапка ще станат ясни, след като се обобщят консолидираните резултати на дружеството - вероятно до края на март догодина.
Преструктурирането на холдинга ще доведе и до съкращения на персонала, който към момента е около 2700 души. С колко точно все още е рано да се прогнозира, тъй като решението подлежи на договаряне със синдикатите. В момента в Благоевград - БТ, което ще бъде най-засегнато от съкращенията, 1200 души произвеждат 11 000-12 000 тона цигари. В международни компании този показател е около 300 човека на 10 000 тона цигари. Лачев заяви обаче, че Булгартабак Холдинг няма веднага да се стреми да достигне тези стойности.
През тази година холдингът е договорил да изкупи 7115 тона тютюн. Финансирането ще се осигури от сделката за Пловдив Юрий Гагарин - БТ, но дори и дружеството да не беше продадено, Булгартабак щеше да изпълни всички ангажименти към производителите. Според Иван Биларев, директор на дирекция Тютюни, холдингът отдавна не разчита на банкови заеми за изкупната кампания. Той допълни, че се надява държавата да може още три години да подпомага тютюнопроизводителите чрез фонд Тютюн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във