Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БУЛГАРТАБАК ОЩЕ Е ОБВИТА В МЪГЛА

Работната група за изготвянето на стратегия за приватизацията на Булгартабак холдинг още не се е събирала, съобщи пресцентърът на икономическото министерство. Причината е, че в нея трябва да бъдат назначени още двама души - бъдещият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и още един заместник-министър, освен Калоян Нинов, който във ведомството на вицепремиера Николай Василев отговаря за участието на държавата в търговски дружества. Мудността на течащите процедури ще охлади ентусиазма на Василев цигареният отрасъл да стане частен до края на 2001 година. Догадките около вариантите за продажбата на холдинга обаче вече се трупат с пълна сила. Две основни тези се лансират още от месеци - че дружеството ще бъде раздържавено като едно цяло, а втората - че ще се продава на обособени части.
В средите на управляващото Национално движение Симеон Втори (НДСВ) засега като че ли надделява първото становище, макар всички да са убедени, че по този начин АП ще получи по-малко пари. Сериозно основание за такива нагласи е, че само като обединена структура Булгартабак може да се превърне в мултинационална компания. В противен случай дружеството ще бъде разделено на 22 фирми, конкуриращи се помежду си на вътрешния пазар, но без особени шансове за успехи в чужбина. Освен това продажбата на целия холдинг ще открие възможности бъдещият собственик да поеме допълнителни ангажименти. Например да се запази дейността на старите, неконкурентоспособни тютюневи заводи. Така със сигурност ще бъдат спасени хиляди работни места, и то на гласоподаватели на коалиционния партньор на НДСВ - Движението за права и свободи. За сметка на това потенциалният купувач би получил по-облекчени условия при покупката на тютюневия монополист, смятат специалисти, близки до управляващото движение. Най-важното искане на купувачите при този сценарий ще бъде да се намали цената или пък да се отпишат част от задълженията на малките фабрики. Подобна схема противоречи на заявените намерения на младите икономисти от НДСВ за пълна прозрачност на приватизационния процес и за оттегляне на държавата от бизнеса. Но в името на стабилността на коалицията компромиси не са изключени.
Има и доста по-радикални идеи - за продажба на мажоритарен пакет от капитала на холдинга на фондовата борса. Засега те не са толкова разпространени сред хората, които ще вземат решението за метода на приватизация, но със сигурност ще се окаже натиск и в тази посока. Идеята е акциите на Булгартабак да се продадат предимно на финансови институции, които ще имат интерес да го развиват като печелившо, публично дружество. Според анализатори на българския капиталов пазар, у нас сериозни шансове да прерасне в истинска мултинационална компания има единствено тъкмо цигареният холдинг. Такова мнение застъпва и вицепремиерът Николай Василев. Само за Булгартабак и за Банка ДСК може да се приложи успешно схемата с приватизация на мажоритарен дял на борсата, твърдят експерти. Такъв вариант засега е малко вероятен, защото няма никакви индикации, че председателят на работната група по продажбата Калоян Нинов го възприема.
Не са малко и поддръжниците на тезата тютюневият отрасъл да се демонополизира. Освен че по този начин в държавната хазна ще влязат повече пари от приватизацията на Булгартабак, това ще създаде конкуренция на пазара между независими местни производители. В този случай проблем ще създаде разпределението на търговските марки, голяма част от които са собственост на холдинга.
Ако нещата се развият в тази посока, голяма част от фабриките ще трябва да спрат работа. От всички производители на цигари само благоевградският и софийският заводи имат сигурно бъдеще. С известни шансове да оцелеят са още предприятията в Пловдив, Стара Загора и може би Хасково, въпреки плачевното му финансово състояние.
Пловдивският Юрий Гагарин-БТ ще продължи да произвежда хартия и други консумативи за цигарите. Вероятно ще просъществуват и някои манипулационни фабрики. Голяма част от останалите дружества обаче ще се превърнат просто в складове за тютюн на заводите в Благоевград и София. Такава ще бъде съдбата на предприятията със стара техника, които бълват папироси с търговските марки Опал, Стюардеса, ТУ-134, БТ, Варна, Рали и Арда. На практика техните функции от години са именно такива. За цялата 2000 г. например Шумен-БТ е продал цигари за 426 хил. лева. Докато пласираният обработен тютюн на останалите фабрики в България е за над 3.2 млн. лева. С други думи, над 85% от приходите на шуменското предприятие са от чисто търговска дейност - покупко-продажба на суровина, а не от производство. В подобно положение са и други фабрики, като плевенската например.
Според експерти такива заводи съществуват именно благодарение на снабдителските си функции по отношение на Благоевград-БТ. Твърди се дори, че на мениджърите на тази фабрика негласно е било забранено да купуват суровини директно от тютюнопроизводителите от други райони. Така на практика стабилните дружества са финансирали останалите в холдинга срещу услугата да съхраняват тютюн. Тази практика едва ли ще се запази, ако отношенията между тях не бъдат облечени в съотвентата форма при оформянето на бъдещата приватизационна сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във