Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА АЛЕН МАК НАВЛИЗА В СЪДЕБЕН БАТАК

Върховният административен съд (ВАС) насрочи за 28 февруари жалбата на варненската фирма Канотранс ЕООД срещу решението на надзорния съвет на Агенцията за приватизация да развали сделката за продажба на 47% от капитала на пловдивското козметично предприятие Ален мак. Договорът между АП и фирмата на Тоню Икономов на цена от 6.3 млн. щ. долара бе подписан на 11 май миналата година. Още същия ден бе платена първата вноска от 10% от цената на сделката. Останалите суми трябваше да се издължат по следния график: 35% - до месец след сключването на договора, и 55% в срок до 45 дни. На купувача се даде и възможността да издължи парите до 25 юли 2000 г., като за забавянето бе предвидено да се начислява лихва.
Канотранс обаче така и не плати 90% от цената, както бе записано в договора. Вместо това поиска експертиза за финансовото състояние на Ален мак. Проверката наистина установи, че за първи път от доста години насам заводът работи на загуба, която за първите шест месеца на 2000 г. е 436 хил. лева. Затова и Икономов настоя да плати 70% от цената на приватизационната сделка с компенсаторни инструменти. Но така щеше да намали дължимата от фирмата му сума с 3.5 млн. щ. долара.
През октомври обаче надзорниците стигнаха до заключението, че състоянието на завода не се е влошило съществено и развалиха сделката. Тоню Икономов протестира пред ВАС, че Асен Дюлгеров и неговите колеги е трябвало да му дадат възможност да плати оставащите 5.67 млн. щ. долара в брой.
Върху надзорниците е оказан политически натиск от страна на пловдивски депутати - заяви тогава пред в. БАНКЕРЪ Тоню Икономов непосредствено след оповестяването на решението на надзорния съвет. Мениджърите на Ален мак пък приветстваха решението. Според тях то щяло да ускори приватизацията на дружеството.
Ако магистратите подкрепят жалбата на Канотранс, пред варненската фирма ще се отвори възможността да плати оставащите й 5.67 млн. щ. долара и да сложи ръка на Ален мак. Ако обаче съдът уважи мотивите на надзорния съвет, вероятно ще започне нова процедура за раздържавяването на Ален мак. Очаква се този път да се продават не 47, а поне 51% от капитала на дружеството. Всъщност необяснимо бе защо Агенцията за приватизация се спря точно на 47%, при положение че държавата е собственик на 75% от акциите на козметичния завод.
Останалите по-големи притежатели на книжа от Ален мак са инвестиционно дружество Надежда, което владее 10.93%, и регистрираната в кипърския град Лимасол офшорка Селест лимитед, собственик на 11.42% от капитала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във