Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приватизация последвана от разруха

Разрухата на стотици обекти, градени с много мерак и пари по време на зрелия соц и превърнали се в руини след приватизацията им е тема, която едва ли скоро ще заглъхне. Пореден пример за това е някогашния емблематичен хотелски комплекс в Смолян "Соколица", който сега се продава на безценица. Имотите на „приватизатора“ на затъналото в дългове дружество  „Соколица – Смолян ” ЕАД, което беше обявено в несъстоятелност преди повече от шест години (официалната дата на фалита е 18 февруари 2014 г.), се предлагат на публична продан. На 6 април синдикът на дружеството Мария Шукерова ще очаква да се яви кандидат купувач за имотите на хотелския комплекс.   

Оценката (или по-скоро обезценката) им  е 608 000 лева 

и е одобрена от съда. 

Срещу тази семпла сума бъдещият купувач, ще получи имот от 3197 кв. м, построеният върху него хотелски комплекс, който представлява 12-етажна сграда с разгърната застроена площ от 4 073  кв. м., ресторант с площ от 859 кв. м., механа разположена на 537 кв. м., панорамен бар с площ от 176 кв. м., два дневни бара и няколко обособени самостоятелни обекти, подробно описани в обявлението.

За да добие човек по-точна представа за това какво е представлявал комплексът преди неговото затваряне, може да се ориентира по обявленията в сайтовете за почивки от онова време. В тях намираме следната информация: “на разположение на гостите са основен ресторант (160 места), денонощен бар (20 места), конферентна зала (до 35 места), лятна градина (70 места), барбекю, живарник с балканска пъстърва, открит паркинг за 35 коли, детска площадка. Хотелът предлага 80 легла в двойни и тройни стаи и апартаменти. Всяка стая е със собствен санитарен възел. 50% от стаите са с кабелна телевизия“ .

Едва ли някой в нормалния свят, ще успее да проумее 

как такова бижу, разположено в полите на най-красивата и вдъхновяваща планина у нас – Родопи

може да бъде доведено да такава разруха.

Тук е моментът да припомним, че преди три години в разгара на лятото, част от покрива на изоставения хотел се срути. А откъртените пapчeтa oт ĸoнcтpyĸциятa - точно над известния в миналото бар „Нулата“,просто cе бяха „приземили“. Поради опасността, която този инцидент предизвика, кметът на града  Николай Мелемов назначи специална комисия от дирекция „Устройство на територията и общинска собственост”, която да обследва щетите. След огледите и направените констатации, градоначалникът на Смолян  издаде заповед, с която  задължи собственика – в случая това вече беше синдикът на дружеството Мария Шукерова, в двумесечен срок да извърши възстановяване, поправяне и заздравяване на сградата като се премахне компрометираната част и се възстанови покривната конструкция. В последствие срокът беше удължен, тъй като разрешение за такива харчове може да се получи едва след като съдът по несъстоятелността се е произнесъл.

За да не може обаче, този спешен по същество ремонт да бъде отлаган, по това време Мелемов дори заплаши , че ако това не се случи ще , може да се стигне до принудителното премахване на хотела…

Очевидно заплахата е свършила работа, тъй като остатъците от хотела бяха обезопасени и съхранени, така че да се стигне до сегашната му продажба. Друг е въпросът, 

как и доколко кредиторите на дружеството ще успеят да си върнат

вложените средства, които според приетите от съда вземания отдавна приближават сумата от 5  млн.лева.

Проверка на „Банкеръ“  по делото за несъстоятелност и извършените вписванията в търговския регистър показват, че още през 2012 г., дружеството, собственик на хотел „Соколица“ - „Соколица – Смолян” ЕАД е било обявено в ликвидация. Имотите му по това време са под запор от Българо-американската кредитна банка (БАКБ), заради огромните дългове натрупани от фирмата, собственост на местния бизнесмен Захари Шумков. Именно той преди години приватизира изцяло ремонтирания хотел, който, въпреки че е строен през 70-те години на 20-и век, дори в зората на демокрацията се славеше с доста бурен живот.

Но ако съдим по натрупаните след приватизацията му дългове, няма как да не си зададем въпроса: защо се е стигнало да тази разруха въпреки сериозното финансиране, което е получила компанията на Шумков?

Задълженията на отправилото се към фалит дружество до 2013 г.  са основно към Българо- американска Кредитна банка. Те са по два кредита – първият за 2 302 837 лв. и вторият - за още 1 913 607 лева.

Обединена българска банка също е

записана  в листата на чакащите

с прието от съда задължение към нея в размер на  73 956 лева.

Националната агенция по приходите към онова време също е била кредитор на дружеството в размер на 16 852.13 лева.

Искания предявяват и още четирима украински граждани, които претендират за вземания от дружеството на обща стойност от близо 300 хил.лева. Очевидно съдът не е намерил достатъчно доказателства за техните претенции и е отхвърлил исканията им да бъдат вписани в списъка на кредиторите на дружеството.

От описаното до тук става ясно, че задълженията на фалиралата компания ще си останат само на книга, тъй като хотелският комплекс „Соколица“  в Смолян  е единственият неин актив. А както става ясно, дори да се намери мераклия да го купи на сегашната цена, средствата от тази продажба не могат да покрият дори една пета от дълговете на дружеството. С други думи, кредиторите й, ще пият по една студена вода… Пък и да си хотелиер вече не е модерно, защото корона кризата заличи всички преимущества на тази собственост. Ако и търгът не бъде успешен, ще е ясно че кредиторите наистина ще са най-ощетени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във