Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Притеснения около зачестилите аварийни случаи в АЕЦ "Козлодуй"

Асоциацията за свободен енергиен пазар е обезпокоена от зачестилите случаи на аварийност на съоръжения на АЕЦ Козлодуй ЕАД през последното шестмесечие на годината. Кратка хронология показва четири случая на непланово изключване на оборудване – на шести блок на 03.07.2019, последвано от изключване на две циркулационни помпи на 01.08.2019, на пети блок на 16.11.2019 и изключване на генератора на шести блок през настоящата седмица. Това се казва в писмо на организацията до председателя на Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов. 

От асоциацията посочват, че не е нормална ситуация с толкова честа аварийност на съоръжения на атомната централа. Още повече, това са най-големите генерационни мощности в националната електроенергийна система, които осигуряват основна част от базовия товар и влияят върху системната сигурност.

"С оглед на по-горното, бихме искали да ни предоставите информация за причините, поради които се налага непланово изключване на мощности, както и анализ на докладите от четирите събития и извършената планова ремонтна програма на атомната централа. От сайта на Агенция за ядрено регулиране е видно, че по повод на аварията от 03.07.2019 г. е назначена и Комисия за анализ на събитието, като се надяваме да са налични и резултати от работата й", се казва още в отвореното писмо.

От Асоциацията за свободен енергиен пазар искат данни от анализа на събитията и мерките, които се предприемат за превенция. Според организацията става дума за информация от обществен интерес. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във