Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Приста Ойл“, „Рубелла“, „Булгаргеомин“ инвестират в Куба

Търговската камара на Куба ще оказва помощ на български компании, които искат да развиват дейност в островната държава.

Наблюдава се завишен интерес от български компании към Куба като от началото на годината са стартирали няколко конкретни проекта. Сред тях са българските фирми „Приста Ойл“ и „Рубелла“, които са стартирали преговори за създаване на смесени предприятия с кубински партньори за производства в Куба в своите отрасли. Друга компания - „Булгаргеомин“ също води разговори с Министерство на енергията и мините за съвместно предприятие за рудодобив. Сред примерите е и фирма „АSHCUBA“, която планира регистриране на смесена фирма в туризма с кубинското туристическо обединение КУБАНАКАН за построяване на хотел в близост до Хавана. 

По този повод се срещнаха в сряда заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и президентът на Търговската камара Орландо Ернандез Гюйен. Двамата разговаряха в рамките на Международния панаир FIHAV 2017, който се провежда в Хавана.

Орландо Гюйен се ангажира, че представителите на българския бизнес могат да разчитат на подкрепата на Камарата. По думите му те могат да помогнат не само с насочването на компаниите към потенциални партньори и разясняване на административните разпоредби в отделни отрасли, но и с регистрацията на чужди фирми в Куба.

БВП на Куба през 2016 г. е в размер на 132.9 млрд. щ.д. (78-мо място в света). Страната внася основно: петрол, хранителни продукти, машини и оборудване, продукти на химическата промишленост и др. През 2016 г. вноса на страната е в размер на 12.34 млрд. щ.д.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във