Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Природозащитниците победиха: няма да се строи на Иракли

Природозащитниците победиха - няма да се строи на Иракли. 

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас спря в сряда започнала процедура по Оценка въздействието върху околната среда /ОВОС/ за строеж в защитената територия "Иракли". Става въпрос за изграждане на винарна с база за нощувки.  Прекратяването на процедурата е във връзка с три последователни отрицателни оценки от страна на инспекцията на внесените от възложителя доклади по ОВОС и доклади по Оценка за съвместимост.

Инвеститорът е имал намерение да строи в местността "Кладери", която е част от територията "Иракли", но тя влиза в границите на две защитени зони от европейска значимост - "Емине" и "Емине-Иракли".

"Районът е със запазена природна среда и с висока консервационна стойност. Предвид това всички проекти се подлагат на най-тежките процедури по околна среда, предвидени по закон с цел въвличане на обществеността в процеса на разглеждане на инвестиционните инициативи, обясни директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова. 

От 2018 г. на Иракли се строи активно - Екоинспекцията в Бургас одобри изграждане на ваканционно селище в там.  В района на местността до момента са построени  над 20  бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости.

Фамилия Иванови - Добрин, Лариса и синът им Иван - са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността Иракли. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000" строи бунгала в района на Кладери, както се води местността, позната на всички като Иракли. Съпругата му е наемател на плажната ивица, а неговият син Иван чрез фирмата "Дарс инвест" бе изготвил проект за изграждането на къмпинг вдясно от река Вая, където всяко лято се събират любителите на природата, за да къмпингуват, без да плащат такси и наеми.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във