Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Природозащитниците организират нов голям протест на 7 юли

Следващият протест в защита на природата ще бъде на 7 юли /вторник/.  На 25 юни се състоя масов протест срещу готвените промени в Закона за биологичното разнообразие, които предвиждат актуализация на обхвата на мрежата "Натура" 2000".  Измененията са внесени от "Обединените патриоти" още от мандата на Нено Димов в екоминистерството и дават власт на ведомството да променя зоните от "Натура 2000", без да се съобразява с научните данни. 

Днес се проведе дискусия, организирана от парламентарната Комисия по околната среда и водите, с участието на природозащитници.  Напрежението се породи след изказването на доц. д-р Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей. Той подкрепи научният подход да бъде определящ и водещ за опазване на биологичното разнообразие в България. Според него в противен случай страната ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви. Изказването му бе последвано от остра реакция от страна на друг участник, който се представи като собственик на земя. Той отправи обвинения към експерта и заговори за имотни терористи. Междувременно представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" напуснаха обсъждането

"Водещият на днешната дискусия на проекта за промени на Закона за биологичното разнообразие допусна лична квалификации и уронване престижа на участници в дискусията, след което нашите представители напуснаха дискусията. Целият процес на така нареченото "консултиране" (срещи, кръгли маси и обществени обсъждания) на законопроекта от 4 години насам се провеждаше по същия начин и това доведе до порочните текстове днес. Исканията на протеста остават същите, а именно оттегляне на текстовете в законопроекта, касаещи Натура 2000", казват от неправителствената коалиция "За да остане природа в България".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък отбеляза, че едва ли не само в България имало 35% защитени територии, и "това в най-бедната в икономически аспект държава в ЕС". 

"Това ни задължава, като хора, които би трябвало да носят не само за мравките и буболечките, а и за хората, които живеят на тези територии, да се съобрази този закон и с тях. По тази причина философията на нашите предложения е подчинена на съобразяването, съблюдаването и устойчивото развитие на тези региони и в частност на хората, които са притежатели и собственици на земи, които не би трябвало да бъдат в ролята на едни изпълнители, а и активен участник в този процес“, заяви още Симеонов.

Според него влиянието на научната общност било безспорно, но пък трябвало "да бъде изпълнител на волята на въпросния консултативен съвет и въпросните съвети по биологично разнообразие".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във