Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Природозащитници настояват Борисов да уволни Нено Димов

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" иска оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

"Причината е невъзможността той да осигури защита на природата по черноморското крайбрежие. След като бе изпратен от премиера Бойко Борисов да проверява скандала с Шабленско езеро, министър Димов заяви публично редица неверни твърдения, сред които и че отводнителният канал не е построен през дюни.  Направена проверка от природозащитните организации показва не само, че новият канал е унищожил изключително ценни бели дюни със защитеното растение пясъчна метличина (Centaurea arenaria), но и че тези дюни са картирани и качени на страницата на Агенцията по кадастъра", заявиха природозащитниците. 

Те подчертават, че след такъв фрапиращ случай, при който заради 40 сантиметра вода в мазето на правителствената резиденция на Шабла са увредени 1600 декара влажни зони и е компрометирано гнезденето на десетки защитени видове птици, единственото разумно действие от страна на премиера е да освободи министър Нено Димов. Според коалицията с действията на РИОСВ Варна и община Шабла и бездействието на МОСВ са нарушени четири закона и един план за управление", коментираха от коалицията.  

Премиерът разпореди в сряда лично Димов да отиде в Шабла и да провери случая. По време на проверката в защитената местност „Шабленско езеро“ министърът обяви, че по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а РИОСВ – Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Той уточни, че  по приоритетна ос „Биоразнообразие“ на ОПОС е предвиден финансов ресурс от 22 млн. лв. за природозащитни дейности във влажни зони. 

Нено Димов коментира и притесненията на природозащитниците.

„Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата от езерото. На практика това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност – при определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата. При приемането на промяната в плана през 2016 г. е направена консултация с Института по рибни ресурси, според който такъв тип дейности трябва приключи преди 1 април“, обясни министър Димов. Той допълни, че срокът е такъв, за да може езерото да се възстанови във връзка с размножителния период на рибите и птиците. Затова разрешенията, които се издават от РИОСВ при аварийни ситуации, изискват дейностите да приключат до 15 март. В случая те са приключили  преди края на февруари, обясни министърът.

Отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюнните природни местообитания, уточни  министър Димов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във