Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Природният газ влиза в обхвата на Фонда за справедлив преход

Енергийната комисия в Европейския парламент подкрепи включването на природния газ в обхвата на Фонда за справедлив преход. 

"Инвестициите, свързани с производство, преработка, пренос, съхранение или изгаряне на природен газ, да бъдат включени в обхвата на финансиране от Фонда за справедлив преход – около тази позиция се обединиха депутатите от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика по време на гласуването на доклада „Създаване на Фонд за справедлив преход“ с докладчик Йежи Бузек.“, съобщи Иво Христов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента. 

„В сряда обаче министрите от 27-те държави членки се обединиха около това Фондът за справедлив преход да не финансира ядрени проекти и проекти за природен газ“, коментира още Христов и допълни, че въпреки положените усилия на ниво Европейски парламент, за пореден път виждаме, че когато България не съумява да защити позицията си по време на преговорния процес, резултатът е в ущърб на националния ни интерес. 

Фондът за справедлив преход цели да подпомага страните, които все още разчитат значително на въглища в енергийния си микс. В края на месец май група от осем държави от Балканите и Източна Европа, сред които и България, се обявиха в защита на “ролята на природния газ в целите за климатичен неутралитет в Европа”. В съвместен документ те призоваха за “комбинирани решения електричество - газ” в прехода към постигането на нулеви емисии до 2050 г.

Преди да стане ясна окончателната позиция на Европейския парламент, предстои финално гласуване в Комисията по регионално развитие на 6 юли.

Колко ще получи България, за да се откаже от въглищата?

В края на май Еврокомисията обяви, че България ще получи 2,693 милиарда евро от Фонда за справедлив преход. Целта е подпомагане на силно зависимите от въглеродно интензивни дейности региони, като България, както и на най-уязвимите спрямо прехода граждани, като им се предоставят достъп до програми за преквалификация и възможности за заетост в нови икономически сектори. 

Зам.-председателят на Евромисията  Франс Тимерманс, заяви, че амбицията на Зеления пакт е да покажем нов модел за приобщаваща трансформация, основана на справедлив преход. А комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра каза, че платформата за справедлив преход е категорична стъпка към неутрална по отношение на климата Европа.

"Бих искала да насърча органите на всички държави членки да се възползват пълноценно от нея, когато изготвят и изпълняват своите териториални планове за справедлив преход, които предвиждат икономическо възраждане, нови умения и нови възможности за работа. Твърдо съм решена, че никой не бива да бъде пренебрегнат и че всички региони и всички европейци ще могат да се възползват от предимствата на по-екологосъобразно, по-справедливо и по-цифровизирано общество.“, коментира тя. 

Премиерът Бойко Борисов коментира в понеделник  в разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Фондът за справедлив преход на ЕС е нужно да бъде по-гъвкав, за да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл според българския премиер е добре да се помисли върху възможността Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности. 

"Когато това се реализира, повече региони ще имат възможност да носят "зелен" позитив за икономиката на ЕС", отбеляза премиерът Борисов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във