Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Природният газ в Европа продължава да поскъпва рязко

Цената на природния газ в Европа продължава да поскъпва рязко в сряда, след като забавянето на процеса по одобрение на "Северен поток 2" подсилва притесненията дали Старият континент ще има достатъчно газ тази зима.

Във вторник германският енергиен регулатор спря процеса по сертифициране на газопровода "Северен поток 2", което охлади надеждите, че той ще осигури значителни доставки на газ през следващите месеци.

Германски правителствени източници пък посочиха в сряда пред Ройтерс, че това решение може да отложи функционирането на "Северен поток 2" за март 2022 г.

Всички това провокира рязко поскъпване на природния газ в Европа в края на вчерашната търговия с над 11%, като нарастването на цените продължава и по време на търговията в сряда.

Цената на газа за следващия месец в нидерландския хъб TTF, която се счита за еталон за Европа, скочи в сряда с нови 8% над 100 евро за мегаватчас (MWh), достигайки най-високо ценово ниво от 18 октомври насам, предаде БНР. 

Поскъпват и газовите фючърси за началото на следващата година, тъй като участниците на пазара не очакват големи газови потоци през "Северен поток 2" до края на идващия зимен отоплителен сезон, когато търсенето вече може да е достигнало своя пик.

Януарските газови фючърси на хъба TTF поскъпват в сряда със 7,8% към 101,60 долара за MWh.

Междувременно европейските правителства продължават да се опитват да смекчат ценовия удар както за потребителите, така и за бизнеса, предприемайки спешни мерки като въвеждане на ценови тавани и на държавни субсидии.

Един от най-големите енергийни търговци в света, Trafigura, пък предупреди във вторник, че Европа може да се сблъска с прекъсвания на електрозахранването тази зима поради ниски газови доставки.

По-високите цени на енергията в Европа и по света вече се отразяват на темповете на инфлация, което от своя страна може да накара водещите централни банки да повишат лихвените проценти по-рано от очакваното.

Данните, публикувани в сряда, показват, че инфлацията в ЕС е скочила през октомври до 13-годишен връх от 4,4%, а тази в еврозоната до 4,1%, което е повече от два пъти повече от два пъти над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто. В същото време и британската инфлация нарасна през октомври до 10-годишен връх, като цените на газа, плащани от британските потребители, скочиха до небесата с 28 на сто.

Високите цени на газа в Европа, която получава една трета от доставките от Русия, също така са подкрепени от спада на износа тази седмица от Норвегия, друг ключов енергиен доставчик за Великобритания и Европейския съюз, поради дейности по поддръжката на газовата й инфраструктура.

Междувременно потоците на руски газ през газопровода "Ямал-Европа" към Германия бяха стабилни в сряда сутринта и над нивата през уикенда, показват данни на германския мрежов оператор Gascade.

Газопроводът, който обаче минава през Беларус, е един от основните съществуващи маршрути за износ на руски газ към Европа. Мигрантската криза на полско-беларуската граница и предупреждението на Александър Лукашенко, че може да спре транзита на руска газ през Беларус също допринасят за новото поскъпване на синьото гориво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във