Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Природният газ у нас поскъпва с 36,22 процента

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв./MWh - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Поскъпването е с 36,22%. Първоначално в доклада на КЕВР се предлагаше цената на природния газ от 1 октомври 2021 г. да бъде в размер на 80,28 лв./MWh, а за предходния месец утвърдената от регулатора цена беше 69,40 лв./MWh.

Потвърдиха се очакванията скокът да с е повече от заявените първоначално от "Булгаргаз" 16%, тъй като изчисленията на газовото дружество бяха правени преди близо три седмици, а оттогава досега борсовите цени на природния газ нараснаха допълнително.

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени. В решението на регулатора е записано, че увеличената цена на природния газ за октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%.

По думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов увеличаването на цената на синьото гориво у нас в момента е най-малкото в Европа - "с около 20-30% по-малко в сравнение с другите страни". Той посочи, че ако е била изградена интерконекторната връзка и можехме да внасяме повече азерски газ, поскъпването на синьото гориво щеше да бъде по-малко. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във