Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Природният газ поскъпва с 20%

Природният газ поскъпва с 20 на сто от 1-ви юни. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. 

През юни един мегаватчас синьо гориво ще се продава за 45,27 лева. 

От регулатора уточняват, че това няма да доведе до промяна на цената на тока, парното и топлата вода.

Одобрената по-висока цена бе очаквана, тъй като още по време на откритото заседание по-рано през месец май изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов отбеляза, че цената на синьото гориво на европейските газови хъбове се е повишила с 22 процента за периода от 30 април до 26 май.

Увеличената цена на природния газ за м. юни е в резултат на продължаващото нарастване на цените на международните газови пазари. На проведеното на 26 май открито заседание изпълнителният директор на дружеството информира, че котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават като за периода 30 април - 26 май те са нараснали с 22%.

Съобщено беше и че поради ремонтни дейности през м. юни на газопровода "Турски поток" на територията на Турция "Булгаргаз" е провел преговори с други доставчици на природен газ за закупуване на необходимите количества по спот цени, което води до леко увеличение на цената, предложена за утвърждаване от обществения доставчик.

Шефът на държавния доставчик Николай Павлов изтъкна, че поради удължаване на срока за въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор IGB /Комотини-Стара Загора/ доставяните у нас количества азерски газ през точката „Кулата-Сидирокастро“ са по-малки в сравнение с капацитета на интерконектора IGB, което също влияе на ценовия микс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във