Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ ОТНОВО ПОСКЪПВА

Булгаргаз ще продава синьото гориво от 1 април с 2.11% по-скъпо, отколкото през първото тримесечие на годината. За 1000 куб. м потребителите вече ще плащат 302.95 лв. вместо досегашните 296.69 лева. Увеличението с 6.26 лв. бе одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание на 27 март. Определената цена е без ДДС, но в нея се включва таксата за пренос. Мотивите на Булгаргаз за този ход са покачването през последното тримесечие на котировките на алтернативните горива на международните пазари, усредненият валутен курс на щатския долар и очакваното потребление на природния газ.
По-високите цени няма да доведат до поскъпване на парното, бе категоричен председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов. Осем топлофикационни дружества обаче вече поискаха от енергийния регулатор повишение на цените заради увеличението на стойността на синьото гориво от януари със 7.1 на сто. Исканията им ще бъдат разгледани най-рано през април, след края на отоплителния сезон. Ако комисията одобри някакво поскъпване, то ще се отрази през лятото в сметките за топла вода, а чувствителното нарастване на цените ще е наесен.
Дотогава може би ще е факт и преструктурирането на Булгаргаз, но то едва ли ще се отрази върху продаваното гориво. Наистина при разделянето на дружеството на две (превозвач и търговец) ще се въведе нова такса за пренос. Тя няма да се калкулира на ангро в общата стойност на газа, както е досега, а ще се плаща отделно. Най-вероятно ще се фиксира определена цена за пренос на 1000 куб. м гориво на 100 км, според реалните разходи за транзита му по националната тръбопроводна мрежа. Началната точка, спрямо която ще се измерва разстоянието, ще е компресорната станция Кардам, близо до границата ни с Румъния.
Върху цената на природния газ не би трябвало да влияе и очакваното разрастване на персонала на газовия холдинг след разделянето, както и ръстът на чисто административните разходи на новите компании.
Поради всичките тези причини отсега е много трудно да се прогнозира какви ще са цените на парното през следващия отоплителен сезон. Напълно възможно е Булгаргаз да поиска не едно, а две нови поскъпвания - от 1 юли и от 1 октомври, коментират експерти. Те цитират прогнозите на наблюдателите на международните нефтени пазари за нови покачвания на цените на суровия петрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във