Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ И ПЕТРОЛЪТ ПОСКЪПВАТ ДО 11.3%, А ПАРНОТО - С 14 НА СТО

Ако договорът за транзит на синьо гориво между Булгаргаз и Газпром бъде променен така, както иска руската страна, и вместо с договорените количества газ на преференциални цени плащането стане кешово, стойността на внасяния петрол и природен газ ще се увеличи с 8.7-11.3% още през 2006 година. Това се посочва в разработка на анализаторското звено Industry Watch за последиците от различните варианти на договорености с руското правителство, за които през миналата седмица съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Анализаторите прогнозират още, че ако контрактът бъде променен към средата на 2006-а, вместо към началото на 2007 г., ефектът върху платежния ни баланс би бил по-висок дефицит по текущата сметка с около 5%, или около 0.8% от БВП. Причина за това е, че и в момента отрицателното ни търговско салдо се дължи в известна степен на вноса на скъпите горива.
Има различни варианти - при най-песимистичния природният газ ще поскъпне с 10 на сто, твърди изпълнителният директор на Булгаргаз Любомир Денчев. Бившият шеф на газовото дружество Васил Филипов обаче е на мнение, че увеличението ще е около 30 процента. Той упрекна Овчаров за участието му в скандалното Топенерджи, което бе създадено от Андрей Луканов през 1995 г. като посредник в бизнеса с природния газ. Оказа се, че тогава Румен Овчаров не е защитавал българските, а руските интереси и това са факти, допълни Филипов.
Интересно е сега, единадесет години по-късно, кой какви интереси защитава? При промяна на договора с Русия за транзит към средата на 2006-а, вместо към началото на 2007-а, ефектът от повишаването на цената на природния газ за вътрешния пазар за оставащите шест месеца до края на годината ще бъде усетен най-силно в топлофикациите (около 14% нарастване на общите годишни разходи) и химическата индустрия (около 10-12% нарастване на общите разходи), подчертават от Industry Watch.
Според изпълнителния директор на Агрополихим Васил Александров евентуалното повишение ще се отрази много зле на торовото производство и ще го направи неконкурентно. Той припомни, че преди време цената на природния газ е стигнала 300 долара за 1000 куб. метра, а сега е 180 долара. САЩ обаче бързо диверсифицират производството си - построиха си заводи в страни, където газът е на безценица, и изнасят за Европа, казва Александров. Преди повече от месец Асоциацията на торовата и металургичната индустрия, в която членуват най-големите потребители на газ, е поискала среща с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, за да разбере как вървят преговорите, но по думите на шефа на Агрополихим: И до момента отговор няма.
Битката с руската газова компания в дългосрочен план е загубена, е становището на Лъчезар Богданов от Industry Watch. При сегашната схема на транзита, изтъква той, съществува реална опасност ЕС да постави въпроса за наличието на държавна помощ, тъй като чрез по-евтиния газ, продаван на вътрешния пазар, в момента се субсидират потребителите. Богданов обясни също, че трябва да се прецени какви отстъпки ще се дадат на руската страна и какво ще се получи срещу това.
При тази схема на формиране на вътрешните цени в България наистина има наличие на държавна помощ, заяви за БАНКЕРЪ и наблюдател на газовия пазар в Лондон. Но съвсем друг би бил въпросът, ако държавата прибере всички дължими суми по транзита, а за Булгаргаз остави само експлоатационните и инвестиционните разходи. Тогава с тези пари от бюджета правителството спокойно може да тушира натиска върху цените на природния газ и петрола, както всъщност постъпват Полша, Чехия и главно Словакия. Още повече че едва ли някой от Евросъюза би ни обвинил, че получаваме високи цени за превоза на руско синьо гориво през собствената си територия.
Така че проблемите около руския натиск за намаляване на транзитните такси са си изцяло български и кабинетът сам трябва да прецени как намаляването на таксите и повишаването на цените на газа ще се отразят вътре в страната. В ръководството на Булгаргаз обаче са убедени, че ако се проявява нежелание за сближаване на позициите с руснаците, има реална опасността след 2010 г. България да остане без синьо гориво заради свиването на пазара в световен мащаб. Според Васил Филипов пък се наблюдава изтощаване на газовите находища, без да се намират нови и затова България не бива да предоговаря условията по договора с Газпром.
Политиката на българското правителство по отношенията с Русия и доставките на природен газ трябва да се разглежда в контекста на всички останали големи енергийни проекти, зависещи от двустранно разбирателство, както и при отчитане на макроикономическите ефекти от взиманите решения, смятат от Industry Watch. Оттам отбелязват, че проектите само за пренос на нефт и газ, чиято реализация пряко или косвено зависи от договореностите в междуправителствената българо-руска комисия, са на стойност между 6 и 7 млрд. евро. Става въпрос за нефтопроводите Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора, както и за газопровода Набуко. Очакваните инвестиции у нас са за около 1.3-1.5 млрд. евро, или около 4-5 на сто от прогнозираните общи инвестиции в българската икономика за следващите четири години. Само проектът Бургас-Александруполис се очаква да генерира допълнителни 2300 работни места, пресмятат от анализаторската компания. Съдейки по нейната разработка, eфектите от възможните промени в условията по договорите с Газпром ще се концентрират в краткосрочен план, докато последиците от инвестициите в транзита на нефт и газ ще се разпределят в значително по-дълъг период от време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във