Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приоритет за Ангелкова е организираният туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че се налага през 2020 г. да се увеличи допълнително потока на организирания туризъм. За да бъде насърчен секторът обаче, трябва да се задейства механизъм за стимулиране. Финансовият ресурс за тази цел ще е в рамките на 15 млн. лева. 

"Механизмът ще бъде насочен именно към организирания туризъм през реклама на структуроопределящите за страната ни пазари. Водещият критерий за подкрепата ще е увеличен брой туристи към България, настанени в местата за настаняване, които работят през Единната система за туристическа информация. Отделно се предвижда рекламна кампания по всички целеви туристически пазари", обяви Ангелкова.

Днес Ангелкова проведе работна среща с ръководството и членове на Националния борд по туризъм. Обсъдена беше ситуацията в сектора след фалита на най-стария световен туроператор „Томас Кук“ и поуките от нея. Изразена бе готовност капацитетът на туристи от фалиралия туроператор да бъде поет от световни туроператори. 

На предложения от бранша за облекчаване на визовия режим министър Ангелкова съобщи, че продължава усилената работа с Министерството на външните работи за въвеждане на многогодишни туристически визи и за издаване на електронни визи. Очаква се в споразумението за партньорство в новия програмен период да се предвидят допълнителни стимули от ЕС за развитие на туризма и културата, стана ясно на срещата. 

 От организацията, която обединява крупните инвеститори в сектора, изразиха убеждението си, че е необходим стабилен ресурс за популяризиране на България като туристическа дестинация, особено в ситуацията на ожесточена конкуренция за туристи и при международни кризи. В заключение на срещата бе изразена готовност  за общи инициативи и сътрудничество между Министерството на туризма и Националния борд по туризъм в усилията им за подкрепа на сектора и за превръщането на страната в конкурентна целогодишна дестинация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във