Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Принудително спират мощности на ТEЦ "Брикел"

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора издаде принудителна административна мярка за спиране на котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“, гр. Гълъбово. Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството, се казва в официално съобщение на екоминистерството. 

В него се пояснява, че ТЕЦ-ът е бил проверен на 3 септември и едно от основанията за спирането на мощностите е наличието на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

"Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително. Мярката влиза в сила от 9 септември, и срокът на нейното действие е до преустановяване на извършване на нарушението", поясняват от Министерството на околната среда. 

И този ход на ведомството на Нено Димов идва след разпореждането на главния прокурор Сотир Цацаров за проверки в четири ТЕЦ-а: "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД. Както "Банкеръ" вече писа, ргионалната инспекция по околната среда и водите в Перник издаде акт за спиране на два от парогенераторите на "Топлофикация-Перник".

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви преди около седмица, че проверката била възложена заради информация за опасност за екологичната сигурност на страната. За това на главния прокурор докладвал председателят на ДАНС. Нещо повече, справката съдържала данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горене на въглища и отпадъци се получавало замърсяване на околната среда.

"За мен спирането на работата на нашето дружество е изключително неправомерно и скалъпено по един изключително неправдоподобен начин. Първоначално бяха хвърлени редица обвинения върху нас, че изгаряме отпадъци, но след като проверката на РИОСВ – Перник официално установи, че не осъществяваме подобна дейност, бе намерена друга причина, която да се яви основен повод да бъдем спрени", посочи пред "Банкеръ" изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" АД инж. Любомир Спасов.

Казусът се заплита допълнително, тъй като по данни на ековедомството обаче от началото на годината до 1 септември няма сериозно замърсяване на въздуха - фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били отчетени превишени норми на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.

Очаква се цялостната проверка на четирите централи да приключи до месец. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във