Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИНУДИТЕЛНА, НО ЗДРАВОСЛОВНА СМЯНА НА ВЪРХА

Когато се сблъскат с икономически проблеми, правителствата в цял свят обвиняват централните банки, че провеждат стриктна монетарна политика и поддържат високи лихви. Но министър-председателят на Тайланд Таксин Шинаватра напоследък се оплаква от обратното - той настояваше за по-високи лихви, които да спасят поевтиняващата валута на страната. И като се увери, че никой не обръща внимание на думите му, премиерът просто уволни управителя на тайландската централна банка Чату Монгол Сонакул.
След като подчини националната финансова институция на желанията си, Шинаватра даде на инвеститорите нов повод за безпокойство. Някои от тях вече не са наясно с бизнесинтересите на бившия телекомуникационен магнат, нито с неговата позиция към приватизацията и чуждестранните инвестиции, защото тя е двусмислена. Други пък се съмняват в ефекта на схемата за изкупуване на лоши дългове от закъсалите банки.
Министър-председателят твърди, че ниските лихви предизвикват отлив на капитали и оказват натиск върху бата - тайландската национална валута. Освен това, според него, по-високият лихвен процент по депозитите ще привлече повече пари в трезорите на банките и ще стимулира вътрешното търсене.
Повечето анализатори обаче не са убедени, че евтиният бат, ниските лихви и изтичането на капитали са чак толкова лошо нещо. Тайландският износ във всички случаи ще продължи да намалява поради световния икономически спад. А след финансовата криза от 1997-1998 г. способността на Тайланд да натрупа излишък по текущата си сметка и да изплаща чуждестранните си задължения е изключително успокоителна тенденция. Това накара някои независими икономисти да подкрепят политиката на ниски лихви на Чату Монгол. Същото впрочем направи и МВФ.
Инвеститорите обикновено търсят нещо повече от високи лихви. А централната банка на Тайланд под ръководството на Монгол освен всичко друго се опитваше да затегне и кредитната дисциплина. Премиерът Шинаватра обаче иска от банките да отпускат повече заеми, което вероятно ще се случи при заместника на Монгол - Придяторн Девакула - един по-лоялен приятел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във