Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приложихме най-добрите мерки срещу кризата, заяви Лъчезар Борисов

България приложи най-добрите и най-либералните мерки по отношение на пандемичната криза. Постигнахме баланс между икономиката и здравния сектор. България може би е една от единствените държави в ЕС, които съхраниха и повишиха потреблението. Повишихме доходите на нашите работници и служители по време на кризата. В същото време имаме едно най-ниските равнища на държавния дълг, имаме най-ниския бюджетен дефицит, безработицата е между 5-7%. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов, който взе участие във форум, посветен на средствата за България от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. 

По думите му точно по време на пандемията България е станала член на ERM II и Банковия съюз, защото е спазвала финансовите правила и продължава да ги спазва. Той обясни, че правителството търпи упреци, че е дало по-малко пари за бизнеса. Това решение обаче било продиктувано от факта, че страната ни била с най-либералните мерки за спиране на заразата.

"Цялата търговия работеше. С изключение на един-два сектора. Някои казват: защо не дадохме повече. Това, което дадохме, се равнява на 3% дефицит, най-добрия. И той бе съпроводен от мерки за здравните работници, от мерките за хората и мерките за икономиката. Този 3% дефицит е даден само по повод кризата", изреди Борисов.  Той добави, че оттам насетне са приложени мерки за бизнеса през оперативните програми на Европейския съюз. 

Лъчезар Борисов акцентира, че основният приоритет в плана за средствата от Фонда за възстановяване са иновациите. Вторият приоритет е кръговата икономика. Икономическият министър съобщи, че са създадени три български подфонда на Фонда за възстановяване. Единият е фонд за технологична модернизация. Вторият е за зелен преход, а третият е за дигитализацията. 

"Имаме най-добрия ИКТ сектор на Балканите, най-добрия кредитен рейтинг. Имаме най-добрия аутомотив сектор на Балканите и в крайна сметка сме една от най-добрите инвестиционни дестинации. 95% от компаниите потвърждават, че когато са инвестирали в България, искат да реинвестират", каза още Борисов. 


За да получи евросредства, България да предложи адекватни реформи


В рамките на форума представителят на Еврокомисията Йоханес Льобкинг обяви, че в следващите няколко години България може да бъде един от най-големите бенефициенти от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Той акцентира, че за да се домогне до огромните средства, всяка страна членка трябва да представи национален план, който да бъде одобрен от Европейската комисия. Както и че планът трябва да съдържа изчерпателни инвестиционни инициативи и адекватни предложения за реформи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във