Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приключва самолетното заснемане за новата цифрова ортофотокарта

Заснемането се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери

От днес започва последният етап на самолетно заснемане за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите. Това е последният етап в подготовката за изготвянето й.

При благоприятни климатични условия, заснемането за 2019 г. трябва да приключи до края на юли. To ще обхване изцяло или частично областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна, както и пограничните с Република Сърбия райони в областите София и Перник.

Заснемането се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената карта.

Обновяването на ЦОФК започна през 2016 г. и се осъществява в рамките на период от четири години, като ежегодно се заснема по около една четвърт от територията. До момента самолетно заснемане е извършено над 16 области от страната.

Данните от картата се използват в Системата за идентификация на земеделските парцели (СЕЗП), която е основна подсистема на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Именно поради тази причина, те трябва да са максимално актуални и достоверни, тъй като се използват при изчисляване на директните плащания на земеделските стопани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във