Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора - Симеоновград

Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора - Симеоновград, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура". 

Поради увеличаването на обема на товарите по направление Русе – Свиленград, както и нуждата от намаляване на време пътуването и обема на вредните емисии, през 2019 г. започна електрификацията на този жп участък. Той преминава през областите Хасково и Сливен и е с обща дължина 63 км и се мозернизира по проект “Електрификация на 83-та жп линия Симеоновград - Нова Загора”. До момента само трасето между Симеоновград и Нова Загора не бе електрифицирано и при подмяната на локомотивите се губеше много време. С този проект се намаляват вредните емисии, отделяни при обслужването на влакове с дизелови локомотиви.

Стойността на договора е 23 737 619,64 лева без ДДС, а на част "Контактна мрежа“ - 22 100 350,54 лева без ДДС. Финансирането е осигурено от държавния бюджет.

В рамките на проекта са изправени 1357 броя железобетонови и железорешетъчни стълба. Изградена е контактна мрежа с дължина  77 км, eлектрифицирани са по четири броя железопътни коловози на гара Раднево и гара Любеново-предавателна, изграден е и секционен пост  на гара Любеново-предавателна. Преустроени са 28 броя железопътни прелеза за електрифицирана жп линия. Преустроени са седем броя въздушни електропроводни линии, пресичащи трасето на жп линията. Монтирани са 3000 броя устройства за предпазване на птици при кацане на детайли от контактната мрежа.

Днешната 83-та железопътна линия Симеоновград - Нова Загора е част от транспортното направление Русе - разпределителна - Синдел - Нова Загора - Симеоновград – Свиленград, и част от 7-ми международен товарен коридор „Ориент – източно средиземноморски“.

След електрификацията й, се осигурява конкурентноспособен превоз на товари с железопътен транспорт между Западна Европа, Република Турция и Близкият Изток като се предоставя възможност за привличане на товарите от автомобилния и морския транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във