Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приходната агенция ще има пълен контрол над хазарта

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта. В новите текстове е заложено Националната агенция за приходите да поеме пълния контрол над хазартния сектор.

От ГЕРБ се отказаха от първоначалната си идея Държавната комисия по хазарта да се трансформира в Агенция по хазарта, който да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет. Според тях НАП има най-голям капацитет да организира събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти.

Депутатите от "Обединени патриоти" редактираха предложението си за драстично увеличение на първоначалния капитал за издаване на нов лиценз, което предизвика недоволството на малки и средни фирми от бранша, излезли на протест срещу новите текстове в закона.

Текстовете предвиждаха за издаването на нов лиценз за казино да бъде необходим капитал от 3 млн. лева, а за зала с игрални автомати – 1 млн. лева. След поправката сумите станаха наполовина – 1,5 млн. и 500 хил. лева. Увеличение все пак ще има, тъй като в момента и казината, и за игралните зали е нужно деклариране на капитал от 7500 лева.

Дава се възможност на Спортния тотализатор да организира още хазартни игри - традиционна лотария, числови лотарийни игри, моментна лотария, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, онлайн казина, а спортният министър трябва да предложи на кабинета как да се разпределят приходите от тях.

Също така се предвижда минимум от 10% от остатъка от постъпленията на Българския спортен тотализатор да бъде заделян за Национален фонд "Култура", а с парите да се подпомагат българските творци. 

Мнозинството отхвърли предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и колегите му от "Обединени патриоти" казина да има единствено в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.

Докато депутатите гласуваха промените, представители на хазартния сектор излязоха на протест пред парламента. Те виждат в измененията мафиотски игри и лобизъм. Според протестиращите вдигането на лицензите за отваряне на игрални зала и казина обрича на гибел малките и средни играчи в бранша.

От браншовите организации също изказаха недоволство, че промените, внесени между първо и второ четене на закона, се приемат без обществено обсъждане с представители на бранша и оценка на въздействието.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във