Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРИХОДИТЕ ОТ ВИНЕТКИ ОЛЕКНАХА СЪС СЕДЕМ МИЛИОНА ЛЕВА

С над седем милиона лева по-малко от предвиденото са приходите от винетни стикери за 2005 г., съобщи новият директор на изпълнителна агенция Пътища Веселин Георгиев. Причината била в предпочитанията на българите да карат гратис.
Ако 75% от собствениците на автомобили си купуват годишни стикери, държавата би трябвало да прибере 300 млн. лева. А сегашните цифри показват, че сме на около 30% от възможния максимум, отбеляза заяви Георгиев.
За да се подобри събираемостта, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството смятат да предложат на МВР договор за контрол върху използването на винетки при шофирането по междуградската пътна мрежа. Идеята е част от приходите да бъдат отделяни за вътрешното ведомство, което ще стимулира полицаите да станат далеч по-стриктни при проверките си. По неофициална информация за МВР ще се заделят около 1% от годишните постъпления от стикери.
До края на годината ще завършат тръжните процедури за още шест лота по програмата Транзитни пътища IV, каза още Веселин Георгиев. Според него дотогава трябва да бъде подписан и финансовият меморандум за Транзитни пътища V. По новата програма ще се ремонтират второкласната и третокласната пътна мрежа.
Шефът на агенцията Пътища смята да преустанови практиката да се сключват договори за ремонт и строителство на шосета в страната, според най-ниската подадена оферта. Обикновено това са дъмпингови цени, които се актуализират с последващи анекси и при завършването на обекта стойността му надхвърля и най-високата подадена при търга оферта.
В последните години няма възложени отсечки, които да са завършени в срок. Агенцията е приемала удължаването на сроковете и анексите към договорите, с което реално признава вината си за лошо подготвените проекти. Масово са сключвани контракти, в които е записано, че могат да се прекратят единствено по взаимно съгласие или при системни нарушения, коментира Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във