Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приходите от местни данъци и такси в Монтана са намалели през полугодието

Панорамен изглед на Монтана

Спадът в изпълнението на плана за събиране на местните приходи на община Монтана за първото полугодие е между 10 и 15% за различните данъци и такси. Има покачване само в паричните постъпления от такса смет заради увеличението на ставката и заради това, че много от средните и големи фирми са реагирали отговорно и са превели дължимите суми, съобщиха от общината, цитирайки кметът Златко Живков.

За първите шест месеца са събрани 6.2 млн. лева от местни приходи при планирани 9 милиона.

Изолацията и затварянето в тези месеци, особено през март, април и май, са повлияли негативно на всички икономически процеси. "Най тежките удари за местните приходи като данъци и такси този път са върху данъка от сделки", отбелязва Живков.

Постъпленията от данъка върху моторни превозни средства също са по-малко. Проблемите с данък сгради са некоректно попълнени декларации от собствениците. "Поради тази причина в момента се опитваме да стигнем до достоверната  информация", уточнява кметът на Монтана.

Той е приканил хората и фирми, които не са се издължили към местния бюджет, да го направят, защото сега общината има необходимост от приходи повече от всеки друг път. Традиционно през юли, август и септември и държавната субсидия е по-ниска. И затова тя трябва да бъде компенсирана с местни приходи.

Догонваме все още 2019 година, казва Живков. А освен това рамката на бюджета през 2020 година е със 7 млн. лева по-висока от тази за миналата година. А общината има амбициозна инвестиционна програма за града и 23-те села около нея.

Монта̀на е областен град с населението от 38 341 жители според оценка на НСИ към края на миналата година.

На територията на Община Монтана има 2127 предприятия, като близо 95% от тях са частни. Отрасловата характеристика на икономиката на община Монтана се доминира от дейностите, свързани с машиностроенето, електротехника и хранително-вкусовата промишленост. От значение са и фирми работещи в леката промишленост, строителната индустрия и преработвателната промишленост.
В Монтана работят редица добре развити и разнообразни компании, които имат успешни партньорства с международни фирми за инвестиции, производство и продажби.

Значителна част от населението на града, предимно около средна възраст, се занимава със земеделие и скотовъдство през свободното си време в лични стопанства във вилните зони и околните села. Друга част работи временно или сезонно в Гърция, Италия и Испания.

Географското положение на града дава възможност за по-активен икономически живот, което не се случва.

През Монтана минава железопътната линия Берковица – Бойчиновци, откъдето градът е свързан с Видин, Лом, Враца и Мездра.

Градът се намира на първокласен път Е79 Видин-Враца-София-Кулата и главен път 81 (Лом – София). Връзката на Монтана със София, от която Монтана е силно зависима икономически, е затруднена поради липса на съвременно изпълнение на участъка от Път 81 между Берковица и Костинброд.

Участъкът на Е79 от Враца до Монтана е ремонтиран, частично с две ленти в една посока. Път Е79 Монтана – Видин е изцяло ремонтиран през 2006 и 2007-а, но без да бъде разширен, като по цялата отсечка има само по една лента във всяка посока.

Построяването на Дунав мост-2 при Видин и присъединяването на България и Румъния към ЕС трябваше да осигури по-бърза връзка на региона със Средна Европа, което не се случва още. Тепърва ще се модернизира пътната инфраструктура. Липсва транспортна връзка със съседните окръзи в Сърбия. Граничният пункт при село Салаш (на 60 км от Монтана) е затворен от 40 години. През Монтана минава Паневропейският транспортен коридор №4.

Facebook logo
Бъдете с нас и във