Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приходите на "Рено" се свиха през първото тримесечие

Първото тримесечие на тази година донесе на френския производител на автомобили "Рено" (Renault) спад от 19.2% на приходите до 10.13 млрд. евро. От компанията заявиха, че е твърде рано да бъде направена оценка на въздействието на коронавируса върху резултатите й за годината, съобщава Ройтерс.

Но действията на автомобилната група, която притежава марките Opel, британската Vauxhall, Peugeot, Citroën и DS, до момента показват, че то няма да е малко. Вече са отменени планираните дивиденти и е замразена финансовата прогноза. Компанията бе сериозно засегната от кризата с коронавируса, в резултат на която последва силен спад в търсенето на нови автомобили и затваряне на търговските представителства и заводите. Това, разбира се, засегна целия автомобилен бизнес.Французите очакват спад от около една четвърт в Европа и Латинска Америка, 20% в Русия и 10% в Китай. Това ще зависи от продължителността и разпространението на вируса и мерките, предприети от съответните страни.

Компанията се готви да възобнови производството в своите европейски заводи, но трябва да се пребори с проблемите с веригите за доставки, липсата на търсене, опасенията за риска от заразявания на работниците в производството.
Към края на март "Рено" разполага с 10.3 млрд. евро ликвидни резерви, което означава, че те са с 5.5 млрд. по-малко спрямо края на миналата година.

Освен всички тези проблеми, в момента групата PSA се подготвя за своето сливане с италиано-американския автомобилен производител Fiat Chrysler.

Неясната перспектива с ефектите от коронавируса ще се отрази и на заводите у нас, които произвеждат автомобилни компоненти за френската компания

От юни миналата година турската фирма "Одело" има развоен център в София. Тя е водещ доставчик на автомобилни светлини за най-големите производители на автомобили, сред които "Даймлер", "БМВ", "Ауди", "Тойота" и "Рено". Откриването на развойния център е част от планираната инвестиция на стойност 40 млн. евро на "Одело" в България.

"Монтюпе" ЕООД, която работи в Русе, е световен лидер в производството на алуминиеви изделия за известните автомобилни марки, като "Ауди", "Порше", "Рено", "Форд", "Волво" и други. Компанията е част от канадската група "Линамар" - вторият най-голям производител на автомобилни компоненти в света.

"Язаки България" ЕООД, което произвежда електрически инсталации за автомобили, е поделение на японската компания "Язаки".  Дружеството е създадено през 2006 година, когато се открива първия завод в Ямбол, а през следващите години са изградени нови производствени мощности в Сливен и при село Крепост  (между Димитровград и Хасково). Предприятието изработва инсталации предимно за автомобилите "Форд Транзит", "Рено Меган" и "Рено Сеник", продавани на подразделенията на "Язаки" в Турция, Франция и Словакия.

"Язаки България" бе принудена да спре производството в заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол в началото на април. Тези мерки бяха взети в отговор на повишаващото се разпространение на коронавируса COVID-19, в изпълнение на местните и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и на спирането на производството на превозни средства и оригинално оборудване за автомобили от страна на много клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във