Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приходите на половината хотели остават без промяна през юни

През юни малко над половината от управителите на хотели посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с месец май. Само 29.2% от тях отчитат увеличение от дейността.

За 52.4% от хотелиерите обаче се е наложило да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Още по-голям е броят (62.8%) от тях, които са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 42% - на нощувката. Това съобщава Националният статистически институт след ежемесечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване, с която се събира навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната. Проучени са били 2563 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над десет легла, които са били отворени през юни.

По отношение на наетия персонал 9.1% от ръководителите са "спасявали" положението като са предложили на служителите да използват платен отпуск, 7.7% са пуснали хората си в неплатен отпуск, а 7.1% са прибягнали към освобождаване/съкращаване. Други мениджъри са се възползвали от мярката „преминаване на непълно работно време“, други са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а трети - дори „дистанционна форма на работа“.

Предвид факта, че туризмът е един от най-засегнатите от ковид пандемията става ясно, че 21% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

 

Прогноза

През следващия един месец 41.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат всички свои разходи за дейността със собствени средства, 41.2% - че ще успеят да покрият само половината от харчовете, а 16.9% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 67.8% от ръководителите смятат да продължат да работят. Други 22.4% ще продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 6.1% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2.1% прогнозират да я прекратят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във