Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Приходите на Pfizer скочиха със 134% до 24,1 млрд. долара

Приходите на американската фармацевтична компания Pfizer са скочили със 134% на годишна база до 24,1 милиарда долара през третото тримесечие на фискалната 2021 година. Приходите от ваксините на компанията възлизат на 14,6 милиарда долара през третото тримесечие, нараствайки с цели 749% в сравнение със съответния период от предходната година, когато обаче все още не беше наличната ваксина срещу Covid-19, разработена съвместно с немската BioNTech.

Нетната доходност на една акция на Pfizer възлиза на 1,42 долара, нараствайки с 446% спрямо третото тримесечие през 2020 г., докато нетната печалба на компанията нарасна с 455% на годишна база, за да достигне 8,1 милиарда долара. "В допълнение към повишаването на нашите очаквания за приходите и печалбата за една акция на компанията, включително Comirnaty (официалното наименование на Covid ваксината на Pfizer/BioNTech), днес ние също така увеличаваме средната точка на нашия диапазон от насоки за печалбата на акция, изключвайки Comirnaty, за второ поредно тримесечие, демонстрирайки способността ни да изпълняваме нашите по-широки стратегии извън ваксината срещу коронавируса", обяви финансовият директор Франк Д'Амелио.

Същевременно Pfizer повиши целогодишната си прогноза за продажбите на ваксината срещу Covid-19 със 7,5% до 36 милиарда долара, тъй като компанията подписва споразумения с редица държави за бустерни (допълнителни) дози и получава разрешения за използване на нейните ваксини при деца. През юли компанията прогнозира съвместни продажби с BioNTech на тяхната ваксина за 33,5 милиарда долара.

Водена от безпрецедентен стремеж към ваксинация срещу пандемията в световен мащаб, ваксината на Pfizer бързо се превърна в един от най-продаваните продукти в приблизително 172-годишната история на компанията. Компанията, която преди това беше добре известна с лекарства като Xanax и Viagra, разделя по равно разходите и печалбите със своя германски партньор BioNTech. Същевременно Pfizer очаква да достави 2,3 милиарда дози от ваксината, от приблизително 3 милиарда дози, които се очаква да произведе тази година

След силния финансов отчет акциите на Pfizer поскъпват с 2,5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във