Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Причинителите на пожари няма да получават субсидии

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че няма да имат право да получават субсидии лица или земеделски стопани, които са причинили пожар, примерно за изчистване на определено пасище.

"Средно годишно имаме между 10 и 15 такива случаи. Правилата са такива, че не могат да получават субсидии. От там насетне търсенето на отговорност е предмет на законодателството, което не е земеделско, по отношение на лицата, които причиняват умишлено или неумишлено пожари, вследствие на които има огромни щети", заяви Танева след откриването на изложението БАТА АГРО 2016 Есен в Стара Загора, цитирана от агенция "Фокус". 

Според статистиката между 3% и 4 % от възникналите пожари в земеделски площи са умишлени и за тях се водят досъдебни производства. Пожарите, които тази година унищожиха 25 000 декара горски територии, са причинени неумишлено в резултат на това, че не се спазват елементарни норми.

"Когато си на полето при жега 40 градуса, не е нормално в пожъната нива да вариш буркани патладжан", коментира Танева и даде за пример това, че един от пожарите е възникнал поради варене на консерви. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във