Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Причината за високите сметки за парно е и в начина на формирането им, обясни експерт

Избраният начин за формиране на сметките за топлоенергия е една от причините за по-високите цени в тях - принципът на прогнозни резултати, на измерени стойности и на начин за разпределение. Това обясни Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Някои хора са се оказали с по-високи сметки, но накрая на годината, с изравняването, би трябвало те да се урегулират, смята експертът. Иванов добави, че принципът за оформяне на сметките на годишна база е продължил твърде дълго и затова буди недоволство сред клиентите.

"Тъй като значителна част от ценовите параметри дружествата вече определят на месечна база, би трябвало и сметките на битовите потребители да могат да се определят на месечна база", посочи той пред БНТ.

КЕВР е обърнал внимание на топлофикациите за оформянето на фактурите, призовал ги е да комуникират по-разбираемо с клиентите си. Това обаче не означава цените в сметките да не се платят, подчерта експертът. Според него тенденциите са за плавно повишаване на цените.

"Цените по-скоро ще се повишават и то не толкова заради цените на природния газ, който засега се движи в едни очаквани граници, а затова, че се повишават други ценови фактори, които оказват влияние на цените, но това би трябвало да е в рамките на инфлацията, т. е. на един нормален тренд на повишение", уточни Антон Иванов.

Във вторник стана ясно, че няма да има промяна в цените на парното и топлата вода от следващия месец. От Комисията за енергийно и водно регулиране изпратиха писмо до омбудсмана Диана Ковачева, която наскоро поиска преразглеждане на постановените от регулатора цени на топлоенергията.

От енергийния регулатор обясняват, че към момента няма основание цените на парното и топлата вода да бъдат преразгледани. Според нормативната уредба, освен че трябва да е изминал 6-месечен период, трябва да има и съществена разлика между прогнозната цена на газа за този период и тази, от която в момента зависи цената на топлоенергията.

За изминалата половин година тази разлика е 12 процента, а за да се тръгне към преразглеждане на цените и определянето на нови, е необходимо промяната да е с най-малко 15 на сто.

От Комисията определят като неправилни изчисленията на някои граждански организации и експерти, че от лятото досега „Топлофикация София“ например, е надвзела от клиентите си около 14 милиона лева.

КЕВР напомня, че освен от нивата на газа, цените на топлоенергията зависят и от разходите на централите за закупуване на квотите за въглеродни емисии, а те са поскъпнали значително. В писмото се посочва още, че за момента е намерен баланс между интересите на потребителите и топлофикациите, но ако се получат разлики, те ще бъдат компенсирани през следващия регулаторен период, за да не бъде ощетен никой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във