Банкеръ Daily

Управление и бизнес

При половината хотели няма промяна в приходите от дейността им

През месец май тази година над половината от хотелиерите са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Това става ясно от ежемесечно кратко анкетно проучване, което прави Националният статистически институт сред управителите на местата за настаняване. В същото време 63.2% от хотелиерите са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а други 46.7% - на нощувката.

Изследването предоставя на обществото информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързани с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната. В анкетното изследване „Места за настаняване“ са включени 2453 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над десет легла, които са работили през май тази година.

Предвид случващото се в бранша - малко резервации, малко туристи, проблеми с ваксинация и възможностите за пътуване между страните, през месец май половината  от управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с април. Едва една третя от тях  отчитат увеличение на паричните постъпления.

По отношение на наетия персонал 9.7% от мениджърите са предприели като мярка „неплатен отпуск“ или „освобождаване/съкращаване“, а още толкова са разрешили използване на „платен отпуск“ от служителите им. Някои от управителите са се възползвали от мярката „преминаване на непълно работно време“, а 3.9% от тях са предприели „намаляване на възнагражденията на персонала“, трети пък са предпочели „дистанционна форма на работа“.

Същевременно около една трета от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

 

Прогнози

През юни близо половината от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите си за дейността със собствени средства, малко над една трета отбелязват, че ще успеят да покрият „До 100%“ от харчовете си, а 19.4% от мениджърите посочват, че няма да могат да се справят сами.

Все пак хотелиерите очакват ваксинирането да помогне за повече туристи и един по-добър сезон.  По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 62.3% от мениджърите смятат да продължат да работят, а около една трета - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем.

Има обаче и такива (5.5%), които предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2.9% прогнозират да я прекратят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във