Банкеръ Daily

Управление и бизнес

При цялата криза Каракачанов купува нови бойни машини за 50 млн. лева

Красимир Каракачанов и изпълнителният директор на "Самел-90" Петър Георгиев

Министерството на отбраната подписа договор за закупуването на нови бойни машини за Силите за специални операции. Договорът е с българската фирма "Самел-90" за следващите 3 години и е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение, на обща стойност 49 998 000 лева. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.

Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде напълно оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини, и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

"С подписването на този договор правим още една полезна крачка към повишаване на способностите на нашите Въоръжени сили. Осигуряваме възможност на Специалните сили да получат нова техника, с която, при изпълнение на своите конституционни задължения, да бъдат много по-ефикасни и полезни при защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България и изпълнението на останалите им мисии", заяви военният министър Красимир Каракачанов. "Това дело е патриотично. Не само повишаваме способностите на нашите Специални сили, но с парите на българския данъкоплатец подпомагаме българската икономика, така че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална държава, която е длъжна само да купува отвън", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във