Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕЗИДЕНЪТ УСПЯ ДА НАРЕДИ ГЕНЕРАЛСКИЯ ПАСИАНС

Армейският пасианс най-после се подреди. На 1-и май президентът Георги Първанов издаде указ, с който официално назначи новите висши военни в Генералния щаб на армията и в ръководството на въоръжените ни сили. По този начин държавният глава увенча с успех дълго планираната кампания за безболезнена подмяна на част от генералитета със свои хора.
Досегашният шеф на генщаба и най-близък проводник на политиката на Дондуков -2 в армията ген. Никола Колев е новият съветник на върховния главнокомандващ - по военната сигурност. Досегашният бригаден генерал Златан Стойков получи званието генерал-лейтенант и бе официално назначен на длъжността началник на Генералния щаб. Курсистът от института Сан Антонио -САЩ, координаторът на всички военни делегации на България в НАТО бе най-компромисната и консенсусна фигура за високия пост. Роденият в село Църварица строевак се ползва с изключително висок авторитет както в щаб квартирата на Алианса в Брюксел, така и във Вашингтон. В същото време негови колеги твърдят, че той е новият силен човек на президента начело на армията. Срещу тази мощна кандидатура дори опонетите - НДСВ, в тройната коалиция замълчаха.
Златан Стойков започва военната си кариера като командир на взвод в 19-и мотострелкови полк през 1973 година. Заемал е последователно длъжностите командир на батальон за обслужване и охрана, помощник-началник на оперативен отдел в 1-ва армия, а през 1992 г. става заместник началник-щаб на 1-ва армия. Завършва Националната военна академия и Генерал щабна академия в Москва. Между 1995 и 1998 г. е командир на 3-а мотострелкова дивизия, след което поема командването на щаба на Силите за бързо реагиране.
Президентът назначи досегашния ни натовски представител в Брюксел контраадмирал Емил Люцканов за първи заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и го произведе във вицеадмирал. Тук нямаше изненади, тъй като генерал Стойков сам посочи своя колега за заместник. Контраадмирал Люцканов бе командващ Военноморските сили на Република България от 28 април 2003 до 18 май 2004 година. От 18 май 2005 г., в съответствие с разпореждане на началника на Генералния щаб, той премина поетапна подготовка по управление на ресурсите в Монтерей, САЩ, военнополитически курс в Оберамергау, Германия, и в Колежа на НАТО в Рим. На 20 декември 2005-а, след указ на Георги Първанов, военният представител на България в НАТО генерал-майор Съби Събев сдаде поста на контраадмирал Емил Люцканов. По този начин държавният глава подготви почвата за следващото назначение на контраадмирала, този път - в ръководството на Генщаба.
Убеждението, че братът на вътрешния министър Румен Петков, бригаден генерал Володя Цветанов, ще бъде назначен за втори заместник на ген. Запрян Стойков не се оправда. Държавният глава все пак повиши в генерал-майор Володя Цветанов, но го назначи само на длъжността началник на щаба на Военновъздушните сили. По този начин косвено се потвърдиха слуховете за конфликт между Героги Първанов и вътрешния министър, свързани с начина, по който се ръководи МВР и по-точно с бурните и непреценени медийни изяви на Петков.
Опасенията, че кампанията на държавния глава за втори мандат е застрашена от неубедителната политика на кабинета изострят отношенията между Първанов и лидерите в БСП. Все по-лошите вести от Брюксел, че докладът на Европейската комися на 16-и май ще има негативна оценка по глава Правосъдие и вътрешни работи, допълнително влошават взаимоотношенията между Дондуков -2 и Румен Пектов. Според Първанов полицията все още е длъжник на обществото. Тази теза среща все по-сериозен отпор от заместник- председателя на ВС на БСП и вътрешен министър Румен Петков. Той не пропуска медийна възможност, за да заяви колко добре работи МВР срещу организираната престъпност, трафика на хора и наркотици и срещу евентуални терористични заплахи. Ясно е, че този двубой ще има прадължение във времето.
Изборът на третия заместник-началник на Генералния щаб бе още по-неочакван ход от страна на държавния глава. Президентът назначи бригаден генерал Галимир Пехливанов за заместник-началник на Генералния щаб по операциите и подготовката и го издигна в генерал-майор. Бившият командир на 61-ва механизирана бригада, нашумя през април 2004 г., когато началникът на Главно оперативно управление ген.-майор Калчо Танев изненадващо подаде рапорт за напускане година преди да навърши пределна възраст за пенсия и бе заменен от Пехливанов. И досега не стана известно какво наложи ранното оттегляне на Танев. Предполага се, че е бил посъветван да го направи от тогавашния шеф на генщаба ген. Колев.
С указа си от 1-ви май президентът направи още един неочакван ход с военния пасианс - атаката на полковниците. Така в Министерството на отбраната определят неочакваните нови пет генералски повишения. Държавният глава, произведе в генерал полковник Детелин Мажгуров и го назначи за началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Българската армия. Полковник Бойко Рабаджийски е новият началник на управление Логистика в Генералния щаб и също получи генералски пагони. Полковник Цветан Харизанов вече е командир на 2-ра лекопехотна бригада със звание бригаден генерал. Полковник Румен Андреев е новият помощник-началник на щаба на Военновъздушните сили по ресурсите със звание бригаден генерал. Полковник Ваньо Славеев е новият командир на 1-ва зенитноракетна бригада със звание бригаден генерал.
Така в края на мандата си и в разгара на кампанията за нов пет годишен мандат Георги Първанов си осигури подкрепата на висшето ръководство на армията, след като само с един, но дълго планиран ход, назначи на върха на въоръжените сили предани офицери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във