Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Президентът Румен Радев ще бъде в Пловдив за откриването на португалски инвестиционен проект

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по откриване на португалски инвестиционен проект в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Събитието е от 13.30 часа на ул. "Георги Бенев" №15 в Северната промишлена зона в Града под тепетата.

Инвеститорът оповести намеренията си да разшири производството на стъклени опаковки в България, както и да създаде свой регионален офис у нас, по време на работна среща на президента Румен Радев с представители на португалския бизнес в рамките на официалното му посещение в Лисабон през януари тази година. Очаква се общият обем на инвестицията да достигне 300 млн. евро през следващите години, като до момента са разкрити 700 работни места.

Пловдив е един от водещите индустриални центрове в България.

Ключовото местоположение на Пловдив превърна града в индустриален и бизнес център на България. Все повече компании, в това число и големи световни производители от различни сектори, инвестират и разширяват дейността си в региона.

Според наблюдателите на имотния пазар това се дължи на по-ниските производствени разходи и развита инфраструктура. Пловдив област има отлично развита транспортна инфраструктура, което подпомага процеса на индустриализация на региона. Допълнително конкурентно предимство е наличието на много и добре обучени кадри, които завършват университетите в града, както и възможността да се привлече работна ръка от околните общини.

Пловдив е един от най-значимите икономически центрове на България. Област Пловдив произвежда около 8% от БВП на страната по данни от 2017 година. В областта работят над 35 хил. фирми, в които се трудят над 281 хил. човека. Благоприятни фактори за това са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура. Пловдив има международно летище, интермодален терминал, в близост до града минава автомагистрала "Тракия", има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа.

През 1895 г. е основана Пловдивската търговско-промишлена камара. В града действат още Стопанска асоциация - Пловдив, Пловдивска стокова борса, Свободна безмитна зона. Традиционно развити са отраслите  преработваща промишленост,  търговия, транспорт, комуникации и туризъм. От гледна точка на инвестициите с най-голям дял е промишлеността, следвана от търговията.

В близост до града е изградена  "Тракия икономическа зона", една от най-големите индустриални зони в Източна Европа. Сред големите компании в региона са  EVN България (енергетика), ПИМК (транспорт),  "Инса Ойл" (горива),  Liebherr (машини и оборудване), "Магна Пауъртрейн" (машини и оборудване),  "Белла България" (храни),  "Сокотаб" (цигари),  "АББ България" (машини и оборудване),  "Шнайдер Електрик" (машини и оборудване),  "Филкаб",  КЦМ (метали),  "ЕАЗ", "Агрия" (химическа промишленост), производителят на опаковки  "Дунапак Родина", производителят на мотокари  "Балканкар Рекорд", производителят на обувки  "Флавия", текстилното предприятие  "Марицатекс", стъкларският завод  "Дружба".

Facebook logo
Бъдете с нас и във