Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Президентът очаква по-сериозна държавна подкрепа за военната промишленост

Президентът Румен Радев призова държавата да подкрепя повече военно-отбранителната индустрия с облекчени условия за производства и стимулиране на реализацията на продуктите, за да може нашият военнопромишлен комплекс да утвърждава своя авторитет и своето влияние на международните пазари.

"Очаквам и от Министерството на отбраната, че след дълги години на тежки финансови ограничения ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки", каза Радев при откриването на 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус - 2020” в Пловдив.

Държавният глава отбеляза, че заслужава подкрепа всяко усилие, насочено към развитие и засилване на конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия и утвърждаването на нейния авторитет, добро име и присъствие, защото отбранителната индустрия не е обикновен дял от икономиката, който осигурява трудова заетост и приходи към бюджета, тя осигурява производства с висока добавена стойност, от които нашата страна има нужда. Радев допълни, че тя е мощен стимул за развитието на науката, иновациите и високите технологии и двигател за обединяване на усилията на развитие на икономиката, в сферата на отбраната и международното сътрудничество.

Президентът приветства ръководството на Министерството на отбраната за това, че всяка година се разширява участието на изложението „Хемус” на нашата военно-отбранителна система и това е гарант, че процесите на модернизация на Българската армия ще се извършват ефективно, с още по-голяма скорост.

Приветствие отправи и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който констатира, че за миналата година България е изнесла продукция на отбранителната индустрия за над 1 милиард лева.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че в проектите за модернизация на Българската армия, които започнаха преди няколко години, основна цел на правителството е да включва като присъствие и участие основно български фирми, за да може по този начин за се допринесе за развитието на българската въоръжена индустрия.

Тази година специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус - 2020” отбелязва 25 години. В нея участват 90 фирми от 18 държави от Европа, Южна Америка, Африка и Азия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във