Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Президентът на Португалия пристига на посещение в България

Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза

Държавният глава на Португалската република Марсело Ребело де Соуза ще бъде на официално посещение в България по покана на българския президент Румен Радев.

Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ президентът  Марсело Ребело де Соуза ще бъде посрещнат от Румен Радев с официална церемония. Държавният глава на Португалската република ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

По-късно президентите на България и Португалия ще проведат среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, след която ще се състоят пленарните разговори между двете официални делегации.

Утре двамата държавни глави ще посетят Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий и ще разгледат експозицията „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“.

Българо-португалските икономически връзки се засилват през последните години, като расте и стокообменът. През 2019 г. търговията между България и Португалия се бе увеличила с 33.9% в сравнение с 2018 г. и бе в размер на 249.7 млн. евро. Търговското салдо бе положително за нашата страна (65 млн. евро). Португалия заемаше 28-мо място по отношение на износа и 37-мо място по отношение на вноса. 

През изминалата пандемична 2020 г. нещата сило се промениха. Стокообменът между България и Португалия е намалял с 32.3% в сравнение с 2019 г. и е в размер на 169.1 млн. евро. Износът ни към тази страна е намалял с 34.2% и е за 103.5 млн. евро. Вносът пък е загубил 29% от стойността си до 65.5 млн. евро. Търговското салдо остава  положително за България (38 млн. евро). Португалия заема 37-мо място по отношение на експорта и 46-то място при импорта.

Структурата на стокообмена ни с Португалия е ограничена и почти не се променя през последните години. Износът ни за Португалия включва главно суровини и стоки с ниска степен на преработка. Вносът от Португалия също не предлага разнообразие.

В областта на туризма имаме добри връзки. През 2019 г. България е била посетена от 18 300 португалски граждани. Българите също познават и обичат да посещават тази страна. Например през 2019-а тя е посетена от 19 685 българи. Прези миналата година над 3200 португалци са били в България. 

Португалия е с икономика на средно европейско ниво. Сред добре развитите отрасли са селско стопанство, риболов и хранителна индустрия, информационни и комуникационни технологии, производство на енергия от ВЕИ, автомобилостроене, текстилна и обувна промишленост, химическа промишленост, производство на корк и изделия от корк, туризъм и други.

България може да привлече интереса на португалските инвеститори в области като туризма и хотелиерството (главно алтернативните форми на туризъм, допълнителните туристически услуги и съпътстващите туризма индустрии), услугите, строителството и изграждането на инфраструктурни проекти, телекомуникациите, селското стопанство (основно лозарство) и други.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Португалия в България към януари тази година са в размер на 16.3 млн. евро. През 2019 г. потокът на преки чуждестранни инвестиции от Португалия в България е 5.9 млн. евро. През миналата година те обаче намаляват с 19.7 млн. евро.

Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и дават възможност на младите хора за развитие и допълнителна квалификация. В края на януари 2017 г. българското дружество "Дружба стъкларски заводи" смени крайния си собственик, след като португалската BA Vidro (BA Glass) придоби почти целия бизнес със стъклени бутилки и буркани на гръцката Yioula, както и двата й завода в Пловдив и в София.

Инвеститорът оповести намеренията си да разшири производството на стъклени опаковки в България, както и да създаде свой регионален офис у нас. Очаква се общият обем на инвестицията да достигне 300 млн. евро през следващите години, като до момента са разкрити 700 работни места.

"Дружба стъкларски заводи" АД е водещ производител на стъклен амбалаж и  в България, и на Балканския полуостров. Дружеството е регистрирано през декември 2004 г., когато софийското "Стинд" АД  се вля в "Дружба" АД - Пловдив. В тези градове са и основните му производствени звена. Фирмата има капацитет, превишаващ един милиард броя опаковки годишно, и обслужва клиенти в повече от 20 страни по целия свят. Компанията е втора  по големина в сектора след стъкларските заводи на турската група SiseCam в Търговище, но е лидер при стъкления амбалаж.

"Дружба стъкларски заводи" е голям производител на амбалажни стъклени опаковки - бутилки и буркани за консервната, винената и бирената промишленост, а 70% от продукцията му се изнасят в Гърция, Италия и Сърбия. Сред клиентите му  са "ИнБев", "Хайнекен", "Карлсберг", "Кока Кола", "Пепси" Ко. и други. През последните години компанията редовно инвестираше в проекти за реконструкция и модернизация на производствените линии и намаляване на разходите за природен газ.

Португалската компания BA Vidro произвежда и продава стъклени бутилки и буркани. Фирмата е основана през 1912 г.  и  притежава осем фабрики - в Португалия, Испания, Полша и Германия. Покупката в България е част от плановете й за разширяване в други държави и разнообразяване на произвежданите изделия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във