Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Президентът да посети "Балкански поток" и да види "провалената" държава

Президентът Румен Радев да посети "Балкански поток" и да види "провалената" държава. Това каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира с джипа строежа по трасето на "Балкански поток".

По-рано днес премиерът инспектира с хеликоптер изграждането на "Балкански поток". С него бяха и заместник-министърът по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгаргаз” Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител „Аркад”. След това министър-председателят продължи огледа, заедно с гостите си, по земя.

"Сега сме горе-долу по средата на България. От 16 държави работници работят по проекта, а това са над 3000 работници. Понеже няма какво друго да измислят и да излъжат, накрая казват, че проектът не е с компания от Саудитска Арабия, а от Русия. Пускат се жълти новини вместо да дойдат да видят. 1200 – 1300 тежки машини има по трасето", каза Борисов.

"Остава ни само 1 км да заварим. Тук трябва да ги посети президента, за да види "провалената" държава какво прави. Тук трябва да видят тръбата в двете посоки. Само машините трябва да видят. Дори чисто технологично е интересно да се види. В последния 1 км от трасето се заварява ръчно", допълни той.

"Над 280 км тръба са минали вече работниците и работата е безупречна и вече всичко е под земята. Сега се правят последни заварки. Нашите гости от Саудитска Арабия имат национален празник и въпреки това са тук. Неслучайно кръстихме проекта „Балкански поток“, за да бъде свързан с газов хъб „Балкан“ и за да действа реверсивно на територията на Балканите във всички посоки", каза още премиерът.

"Възползвахме се от строежа на газопровода, за да прокараме оптичен кабел, който да свърже цяла Европа с Азия през България и Турция, за да има висококачествен интернет. Неслучайно от хеликоптера гостите ни се възхищаваха, че дори от хеликоптера имаме интернет и можем да предаваме на живо. България е една от държавите с най-добре развита интернет мрежа и сега ще бъдем в пъти по-далеч", обясни Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във