Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Президентството започна с поръчките

В първите дни на мандата си президента Радев пътува с държавния "Спартан" до Брюксел, за да пести пари. Но администрацията му вече е обявила търг за самолетни билети на стойност 228 хил. лева.

След първоначалната еуфория рутинната работа на президента Румен Радев остана някак незабелязана. Но държавният глава и администрацията му, изглежда, са влезели в ритъм, тъй като вече могат да се похвалят с една възложена и две обявени обществени поръчки. На пръв поглед процедурите изглеждат малко, но по принцип президентството не провежда повече от 10-12 търга годишно. А и е интересно да се види с какво точно е решил да се подсигури новият стопанин на "Дондуков" 2.

Последното обявление е от 5 май. Докато Радев вероятно е преговарял речта си за Деня на храбростта и празник на българската армия, главният секретар Димитър Стоянов е пуснал търг за осигуряване на самолетни билети за превоз на пътници и багаж при служебни пътувания в страната и чужбина на служители на администрацията на президента. Според документите за целта са предвидени 228 000 лева. Договорът с избрания за победител кандидат ще е за срок от 18 месеца и трябва да влезе в сила чак на 27 септември. Отложеният старт се налага поради решението на предишния президент Росен Плевнелиев в средата на 2015-а да сключи дългосрочен контракт за подсигуряване на полетите. По този начин той задължи администрацията на "Дондуков" 2 и новия й ръководител да работят с избраната от него фирма. В случая това е "Аргус травел интернешънъл" на Николай Шопов. Ако пък погледнем малко по-назад във времето, ще видим, че от август на 2013-а до средата на 2015-а самолетните билети за администрацията на президента е осигурявала "България Ер" АД. За 24-месечния си договор авиопревозвачът е разполагал с бюджет от 300 хил. лева. Така че сегашните харчове се вписват напълно в установените през годините рамки.

В списъка с основните дестинации, по които ще пътува президентската свита, също няма съществени промени. Там са Брюксел, Франкфурт, Москва, Виена, Берлин, Париж, Женева, Мюнхен, Рим, Лондон, Страсбург, Ню Йорк, Вашингтон и други. Единствените нови места, които Радев е добавил, са Венеция и Чикаго. Но посоченият списък е примерен и няма да ангажира възложителя със закупуване на самолетни билети за изброените дестинации, нито ще го ограничава само в тези рамки. 

Разбираемо, преповторено е и изискването да се гарантира конфиденциалност на извършваните пътувания - дати, маршрути, превозвачи, имена на пътници и т.н. Освен това изпълнителят ще трябва да предостави и съпътстващи услуги като медицински застраховки на пътуващите, хотелски резервации и настаняване без комисиона, осигуряване на наземен транспорт и организиране на делови мероприятия.

На 4 май главният секретар на президентството Димитър Стоянов е задействал и друга процедура - за доставка на GSM-услуги с национално покритие. Поради бюджета си от 70 хил. лв. без ДДС обаче тя е от вида "публични обяви", при които сроковете са много съкратени. Ето защо оферти ще се приемат само до 11 май, а двугодишният договор с избрания доставчик ще влезе в сила на 29 май. Иначе в документите е записано, че президентската GSM-група включва 110 SIM-карти. От тях 100 ще са на един абонаментен план, който включва неограничени минути към всички мобилни и фиксирани мрежи у нас. Определено е, че месечната такса за всеки такъв абонат не може да надхвърля 8 лева. Другите 10 карти ще се ползват от по-важните фигури на "Дондуков" 2, сред които може би и самият Радев. Техният план включва напълно неограничено ползване на всички мобилни услуги в страната и чужбина, като месечната такса в случая може да стигне 99 лева. 

Все пак най-сериозно внимание заслужава подписаният на 10 март контракт за изпълнение на основни, текущи и аварийни ремонти, реконструкции и строителна поддръжка с "Мегатурс-1" ЕООД. Той е на стойност 150 хил. лв. и продължителност от 12 месеца. Процедурата, с която е избрана въпросната компания, е обявена на 8 февруари. Тъй като тя също е от вида "публични обяви", срокът за кандидатстване е бил до 15 февруари. Въпреки ограниченото време от пет работни дни са постъпили общо четири оферти. Но оценителната комисия, с председател Милен Топалов, е отстранила от участие "Мик Булд Русе", "Генов и Ко" и "Парсек груп", така че "Мегатурс-1" е останала да се състезава само със себе си. Реална конкуренция може и да е нямало, но е извършено оценяване и класиране на ценовото предложение на единствения кандидат.

Според "Дакси" собственик и управител на "Мегатурс-1" е Петьо Василев. В публичното пространство има редица любопитни материали за въпросното дружество. Още през 2011-а името му се завъртя в пленарната зала на Народното събрание заради спечелена поръчка от Министерството на културата на стойност почти 3 млн. лева. Тогава критиките към ресорния министър Вежди Рашидов бяха, че е избрал "Мегатурс-1" за ремонт на сгради въпреки наличието на по-изгодни оферти. Но от скандала  нищо не последва. През следващите години фирмата на Петьо Василев изплува и като строител на обявената за незаконна жилищна сграда на столичния бул. "Бъкстон", където апартаменти притежавал и Димитър Бербатов. В последно време пък "Мегатурс-1" се свързва с името на председателя на Върховния касационен съд - Лозан Панов. Вестник "Труд" например пише, че магистратът я е покровителствал при съдебните дела, в които е участвала. А от регистъра на обществените поръчки е видно, че фирмата е работила за редица институции още от 2007-а и преди също е правила ремонти в президентството. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във