Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Президентството: Служебният кабинет не е превишил правомощията си за изтребителя

Служебното правителство не е превишило правомощията си за изтребителя. Това обяви главният секретар на президента Румен Радев- Димитър Стоянов, в студиото на Би Ти Ви. 

На закрито заседание служебното правителство одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет. На първо място е класирана Швеция (със самолет „Грипен”), а на второ – Португалия (чиято оферта е за използвани американски машини F-16 ).

„Служебното правителство не бързаше, това е един етап, който трябва да бъде приключен трябваше да бъде приключен до 31 март спрямо пътната карта” за избора на многоцелеви самолет. Има срокове в пътната карта за процеса на придобиване на нов изтребител, които трябва да бъдат спазвани", обясни Стоянов.

По отношение на избора нова платформа за самолет или сигурност Стоянов акцентира върху заложеното изискване в НАТО всяка държава членка да развива собствени способности за гарантиране на своята сигурност и новия изтребител е част от това.

„Досега плащахме за сигурност, консумирахме сигурност, време е вече да генерираме сигурност. Начинът да си генерираме сигурност е да си доставим нова платформа. Дали Ф-16 , дали „Грипен” зависи и от военната експертиза. Трябва да се чуе и тяхното мнение. Военната експертиза е задължителна при избора на нова платформа” , аргументира се Стоянов.

Той каза още, че в документа са записани конкретни срокове, ако не се спазят ще са лош сигнал към страните доставчици

"Кабинетът е одобрил протокола на комисията за класиране на офертите. Няма даден мандат за водене на преговори с конкретна страна доставчик, няма преговори", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във