Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Президентската афера

Разнородната, неясна и объркана информация около офшорките на президента Росен Плевнелиев, която стана обществено достояние през седмицата, нагнети до край политическото напрежение в страната. Казусът доведе и до сериозно медийно разделение. Част от тях твърдят, че става дума за спекулации и компромати, а други - че осветлената схема е 100% истинска.


За да провери достоверността на изнесените данни по президентската афера, в.БАНКЕРЪ се обърна към търговския регистър на Кипър (Department of Registrar of Companies and Official Receiver). Първото нещо, което се вижда от тамошната база данни, е, че имената на тиражираните в скандала компании - Inox management limitedи Bellingham developments limited, наистина съществуват. Първата е регистрирана на 6 април 1999 г. под номер НЕ 101277, а втората - на 4 ноември 1997 г. с код НЕ 90168. В медийните публикации у нас обаче се твърди, че двете компании са регистрирани на един и същ адрес в Никозия, което според кипърския регистър не е вярно. Inox management limited се помещава на ул. Св. Павел №15, а Bellingham developments limited на ул. Кралица Фредерика №20.


Разминаване има и в собствеността на дружествата. За първото например в българските медии се твърди, че е собственост на Росен Плевнелиев. От създаването на фирмата обаче името на президента не фигурира никъде в регистрите. Но е вярно, че бившата му съпруга Вероника (с която държавният глава се развежда още в средата на 90-те) се появява като собственик (с 99%) през юни 2011 година. Дали е случайно, или закономерно точно преди президентските избори е отделен въпрос. Останалият един процент е притежание на Евгени Митев Добрев. Преди това, от самото създаване на Inox, негови собственици са били други две юридически лица - Mediterranean Link (Nominees) Limited и Mediterranean Link (Trustees) Limited. В медиите у нас се казва, че те също били регистрирани на адреса на Inox management limited, но в действителност първата се помещава на ул. Моуроузи №4, а втората - на Онисилу №18.


Иначе от юни 2011-а единствен директор на Inox е Вероника Плевнелиева, като преди това фирмата се е ръководела от Георгос Киру и Стела Милона.


Същият този Георгос Киру е директор и на Bellingham developments limited. Собственици поравно на въпросното дружество от самото начало пък са Чавдар Русев Чинчев, Иван Владимиров Рачков и Евгений Илиев Александров. И тримата са посочили адреси в Стара Загора, а според българския търговски регистър имат и редица фирми у нас.


Всички останали документи, свързващи президента Росен Плевнелиев с въпросните кипърски дружество, няма как да коментираме, тъй като не се съдържат в базите данни. Не е ясно и кой е техният източник, тъй като бяха разпратени до медии анонимно. Но това е нещо, което контролните органи трябва да изяснят.


Около целия скандал има и други факти, които не бива да пропускаме. Първата статия, в която се твърдеше, че държавният глава има офшорки в Кипър, в които криел 1 млн. лв., беше публикувана на 17 юни в сайта silnabulgaria.com. Авторите се позоваваха на Офшорлийкс, но в действителност в базата данни на Международния консорциум за разследващи журналисти няма нищо за кипърските офшорки и респ . за Росен Плевнелиев. Няма и информация за цитираните в статията фирми Inox Managment Ltd., OSRA Bulgaria Ltd. (б.а. - в документите бе изписано OCRA) и Linder (б. а. - правилното име на фирмата в действителност е Lindner). Това обаче не попречи на редица други онлайн медии да препечатат статията, без каквато и да е проверка на информацията. След това въпросът повдигнаха дори лидерите на управляващите партии БСП и ДПС от парламентарната трибуна, а Волен Сидеров използва темата за да скандализира Консултативния съвет за национална сигурност. Разбира се, президентът отрече нападките и публикува справка за банковите си сметки и платените данъци, но само от времето, когато е влязъл в политиката.


Впоследствие пък се разбра, че въпросният сайт silnabulgaria.com е регистриран само няколко дни преди да направи скандалното разкритие - на 4 юни. Но за краткото си съществуване е успял да събере над 10 хил. харесвания в социалната мрежа Фейсбук, нищо че в него има всичко на всичко около 200 публикации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във