Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През тази година държавата е напазарувала частни горски имоти за повече от милиард

Държавните горски предприятия инвестираха над 1.1 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2020 година. Това съобщиха от прес центъра на Минитерството на земеделието в последния работен ден на тази година.

С тези средства са закупени общо 327 имота с обща площ 1785 дка. От агроведомството уточняват, че това са близо три пъти повече в сравнение със закупените по време на първата такава процедура през 2016 година. Броят на закупените имоти през 2020 г. е с 201 повече, а площта им е с 756 дка повече. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от настоящите им собственици. Средната цена на 1 дка от закупените горски имоти варира в шестте държавни предприятия между 284 лв. за дка при “Североизточно държавно предприятие” до 1027 лв. за дка при “Южноцентрално държавно предприятие”. Средната цена за всичките предприятия е 623 лв.за дка.

Средната площ на закупените имоти е 5.5 дка. Най-големите по площ имоти са закупени от „Североизточно държавно предприятие“ – 30.9 дка и 49.1 дка, както и от „Южноцентрално държавно предприятие“ – 27 дка. В останалите четири предприятия максималната площ на закупените имоти е 10 дка.

От Министерството на земеделието съобщават, че поради обявеното извънредно положение в страната и техническа невъзможност на част от собствениците за сключване на сделки, срокът за нотариалните продажби е бил удължен до края на тази година.

Планира се през 2021 г. да бъде обявена нова кампания за закупуване на частни горски имоти. Стойността на отпуснатите средства за нея няма да бъде по-малка от инвестираните през настоящата година, обещават от агроведомството.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във