Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През първото тримесечие туризмът е достигнал до 80% спрямо периода преди ковид

В началото на лятото най-голямото предизвикателство пред сектора остават глобалните кризи - военните действия в Украйна, негативните ефекти от пандемията, нарушените вериги на доставки и произхождащата от това инфлация.

В тази обстановка от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) обсъдиха възможности за подкрепа на туристическия сектор. На годишната среща присъства и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

„Министерството на туризма подпомага Министерския съвет в целия период на кризата с войната в Украйна и настаняване на разселени лица. Към момента повече от 27 000 са настанените разселени лица в български хотели, а стойността на изплатената помощ за хотелите и местата за настаняване е над 70 млн. лв.“, посочи заместник-министърът.

Възстановена е и мярката 35 евро за седалка за стимулиране на входящия туризъм, като за целта в бюджета са предвидени 25 млн. лв. за туроператори, които използват въздушни превозвачи, притежаващи лиценз за чартърни полети до България с цел туризъм, посочи Георгиева. В последните месеци са реализирани финансови помощи на стойност 60 млн. лв. по две схеми за подпомагане на туристическия сектор и 6 млн. лева за туроператори с цел преодоляване на последиците от COVID-19.

В резултат на тези мерки в първото тримесечие на тази година туризмът е достигнал до равнища от 80 процента спрямо периода преди пандемията. Отчита се ръст на български и чуждестранни туристи с около 40 на сто, а ръстът само на чуждестранни туристи е около два и половина пъти спрямо миналата година. Броят на планираните полети за летен сезон 2022 г. е повече от 8500 за летищата във Варна и Бургас, което също е ръст спрямо 2021 г., отбеляза заместник-министър Георгиева. Очакват се туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания и Израел, както и от други пазари, допълни тя.

По думите й е важно и да продължи да се обръща внимание на българския турист. „Както знаете черноморските ни курорти през изминалите два летни сезона бяха пълни предимно с наши сънародници и трябва да работим заедно, за да ги задържим у нас – не само по морето, но и да им покажем всички красоти и възможности, които предлага България“, каза зам.-министърът. На този етап прогнозите са, че българите ще осъществят поне 2 млн. пътувания за летния сезон с отсядане в място за настаняване в  България, а вероятно и повече.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във