Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През последната година храните поевтиняват леко

"През последните 12 месеца се забелязва леко поевтиняване на хранителните стоки у нас", коментира пред Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов. Освен храните спад на цените се забелязва и при услугите.

На световните борси обаче ситуацията не е съвсем същата. „Към вчерашна дата част от продуктите спрямо преди година са по-скъпи. Говорим за говеждо месо, агнешко месо и зехтин", посочи Божданов. Кафето е поскъпнало, а какаото например е с 50% по-скъпо. Там обаче действат и други фактори освен стойността на горивата, обясни още икономистът. 

Той обясни, че ако цената на горивата спадне с 10%, то цените на стоките в общата потребителска кошница падат с 1 процента.


"20 на сто спад в цените на горивата означава спад в цените на общата кошница с 2%, но това не означава, че всичко ще поевтинее или че ще поевтинее точно с толкова. При всички случаи структурата на потреблението ще се промени, такава голяма промяна не сме виждали от доста време", обясни още Богданов.


В същото време, когато петролът поскъпна 4 пъти, бензинът поскъпна две пъти. Затова сега трябва да очакваме сходна тенденция - щом петролът поевтинява, то това се отразява и на цените на бензина, но не в такава степен, коментира от своя страна финансистът Банчо Банов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във