Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕЗ ЮНИ ЩЕ ЗНАЕМ КОЙ СТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ

В края на май са изяснени позициите по над 250 технически аспекта от офертите на двамата кандидати за изпълнител на проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на АЕЦ Белене. Това съобщи в петък (2 юни) пресцентърът на Националната електрическа компания (НЕК) и допълни, че в момента двамата кандидати - руската компания Атомстройекспорт и чешкият консорциум Шкода Алианс, предоставят допълнителна информация по темите, по които има дискусии. Уточнените предложения се протоколират от назначената комисия за преговорите. При обсъжданията тя ползва съветите на над 60 експерти от различни организации и научни институти, както и от консултантите на НЕК по проекта (лондонския филиал на американската фирма Парсънз).
Самите разговори пък се водят в съответствие със специален план, утвърден от главния изпълнителен директор на НЕК и изпратен на кандидатите още на 15 април. Предвижда се преговорите да се провеждат с всеки от участниците в конкурса поотделно, на редуващи се седмици в четири последователни кръга, уточниха още от НЕК. Според прессъобщението първата техническа фаза обхваща въпроси, свързани с обема, спецификата и функционалността на предлаганото от кандидатите оборудване при различните варианти за изграждане на АЕЦ „Белене, тяхното съответствие с приложимите норми и стандарти, както и въпроси по осигуряване на качеството на отделните системи. Един от акцентите е възможността за използване на вече доставеното оборудване и изградените строителни конструкции и инфраструктура, както и участието на български фирми като подизпълнители.
Първите разговори със 17 представители на Шкода Алианс са проведени от 9 до 12 май. С тях са дискутирани нормативната база, т.нар. ядрен остров и радиоактивни отпадъци. Същата проблематика е била обсъждана с 49 експерти от Атомстройекспорт от 16 до 19 май. През следващите две седмици са дискутирани турбинният остров на бъдещата ядрена централа, спомагателните съоръжения, контролно-измервателните прибори и автоматиката, както и електрическата й част. За този кръг от преговорите чешкият участник е изпратил 27 експерти, а руският - 55.
Следващият етап от преговорите предвижда обсъждането на договорните условия, а финансовите преговори ще започнат, след като комисията по оценката реши, че основната част от техническите и договорните условия е изяснена. Неофициално членове на комисията съобщиха за в. БАНКЕРЪ, че оценките на финансовите предложения трябва да са готови до края на юни, за да може през юли да се избере изпълнител на проекта.
По-рано през седмицата Роман Здебор, ръководител на проекта за АЕЦ Белене от страна на чешкия консорциум, съобщи пред български журналисти в Пилзен, че НЕК е поискала от двамата кандидати да съкратят сроковете за строежа на двата блока с по две години. При това положение двата блока трябва да се пуснат осем години след подписването на договора, а не както предвиждаха първоначалните условия на търга - десет години. Изграждането на първия блок ще отнеме шест години, а вторият ще бъде завършен за осем, допълни Иржи Демиш, търговски директор на Шкода Ядрено машиностроене. Предлагаме на България шест пъти по-безопасна централа, отколкото е чешката в Темелин, допълни пък Йозеф Мишак, заместник-генерален директор на Института за ядрени изследвания в Ржеж. Мишак, който е един от основните конструктури на чешкия ядрен блок, уточни още, че базовият проект е руската технология ВВЕР-1000, но със стотици подобрения, за които чехите имат лиценз.
В Прага пък заместник генералният директор на чешката Експортна банка Мирослава Хранчирджова съобщи, че специално за АЕЦ Белене е създаден консорциум, който ще предложи евтино финансиране за изграждането на централата. В него освен Експортна банка влизат още чешките Експортна кредитна агенция и Експортно-застрахователна корпорация EGAP, а е осигурена и подкрепата на международни финансови институции, сред които Ситибанк и Уникредито Италиано чрез чешката си Живностенска банка. Вероятно ще поканим и български банки да участват във финансирането на проекта в Белене, допълни още Хранчирджова.


Аз съм разтревожен от последния доклад на Европейската комисия, където има изискване за необратим демонтаж на първи и втори блок в АЕЦ Козлодуй. Това заяви в петък във Варна докладчикът на комисията за България Джефри ван Орден на международната ядрена конференция Булатом, цитиран от информационните агенции, и допълни: Това ми изглежда като недоверие към България. Евродепутатът каза още, че не вярва страната да има интерес да отваря отново глава Енергетика.

Затварянето на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй ще доведе до енергийна и социална нестабилност на Балканите. Това заяви на варненския форум Иван Иванов, изпълнителен директор на атомната централа, и допълни, че България е единствената страна, която плаща присъединяването си преди влизането в ЕС. По думите му от затварянето на двата реактора страната ще загуби над 1 млрд. лева.
Надявам се през октомври Европейският парламент да приеме доклада за България с поправките за по-гъвкав подход към АЕЦ Козлодуй, каза още Иван Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във